Anno

2024.03.03. 12:30

Pattogott a barka, megjöttek a kék galambok a Bükkbe

Miről írt 60 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap a tavasz ébredésének csalhatatlan jeleiről számolt be 1964. március 3-án.

Boon.hu

Fotó: MW

A Bükk legmagasabb részeit, a Nagymező és Bánkút környékét még 30—40 centiméteres hótakaró fedi, de néhány kilométerrel odébb, a Bükk „közepén”, Répáshuta szomszédságában, a déli fekvésű Balla-bércen már nyílik a tavaszodó erdő első virága, a piros hunyor – kalauzolt a helyszínre hat évtizede az írás. Pattog a barka a jávorkúti, a mályinkai és más, déli fekvésű vízmosások mentén. Rügyei nem egy helyen a 3—4 centiméteres nagyságot is elérik. A környező falvak lakói szinte ölszámra szedik és árulják a miskolci utcákon.  Az eddig csendes erdőben az alkonyi órákban felbúgnak a kék galambok. A vadgalambok közül leginkább ez választja otthonául a bükki erdőségeket, Nagylápán, Jávorkúton és más, ligetes erdőrészekben fészkel, s a tapasztalt erdészek szerint visszatérésük biztos jele a közeledő tavasznak – idézzük a beszámolót.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában