boon.hu video

2024.03.01. 20:00

Gyapjas mamuttal, földtudományi játszóházzal indul a 40. Ásványfesztivál

A jubileumi 40. Ásványfesztiválon március 9. és 10. között bemutatják az Év ásványát, a korundot, és az Év ősmaradványát, a gyapjas mamutot. Az Év ásványkincse a rézérc lett 2024-ben. A Miskolci Egyetemen 3D vetítéssel, földtudományi játszóházzal várják az ásványok rajongóit márciusban.

Boon.hu

Pillanatkép a tavalyi fesztiválról

Fotó: Ádám János

Az ásványokat sokan a szépségük miatt szeretik, azonban rendkívül hasznosak is

-beszélt az Ásványfesztivál sajtótájékoztatóján Prof. Dr. Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudomány Kar dékánja. A dékán kihangsúlyozta: a hasznos és fontos ásványra kiváló példa a stratégiai nyersanyagként is jelentős rézérc, hiszen kulcsszerepet játszik az elektromos eszközökben, és könnyebbé teszi a 21. századi ember életét.

 

42 éve indult útjára

Dr. Mucsi Gábor kiemelte a földtudományi játszóházat, ahol a gyermekek közelebb kerülhetnek a színes ásványokhoz, és megismerhetik érdekes világukat. A fesztivál 3D vetítéses előadásán bemutatják Amazóniát, és az amazonasi esőerdő mellett a környéken található barlangokról is szó esik majd.

A sajtótájékoztatón részt vett Prof. Dr. Szakáll Sándor, a Nyersanyagkutató Földtudományi Intézet egyetemi tanára, aki több mint négy évtizede útjára indította a miskolci ásványfesztivált. A professzor megemlítette, hogy a rendezvény valójában 42 évvel ezelőtt kezdődött, csak két év kimaradt a Covid-19 vírus idején. A rendezvény atyja szerint az Ásványfesztivál már az 1980-as évek elején óriási érdeklődést keltett, és a kezdetektől arra törekedtek, hogy a lehető legszélesebb spektrumban szólítsák meg az érdeklődőket az átlagemberektől a szakemberekig.

 

Szót ejtenek a rejtélyes kihalásról

Dr. Mádai Ferenc a Nyersanyagkutató Földtudományi Intézet igazgatója 1997-től az Ásványfesztivál felelőse, de napjainkban már a fiatalabb generáció tagjai is részt vesznek a rendezvény szervezésében. A Herman Ottó Múzeum társszervezőként segíti a programok szervezését.

Óránkénti vezetéssel megtekinthetők a Nyersanyagkutató Földtudományi Intézet ásványtani, kőzettani és őslénytani kiállításai. Dr. Mádai Ferenc intézetigazgató kiemelte az Év ősmaradványát, a gyapjas mamutot, a jégkorszak emblematikus állatát. Az éghajlatváltozás nagy vándorának rejtélyes kihalásáról is sok szó esik majd a kiállításon.

 

Az Év ásványa is képbe kerül

Az érdeklődők megismerhetik az Év ásványát, a korund drágakőváltozatait, a zafírt és rubint. A korund jóval több, mint drágakő: az elektronikai és optikai ipar fontos nyersanyaga, keménységét a csiszoló- és fúróipar is hasznosítja.

Különleges kalandnak ígérkezik számukra az Őslények világa kiállítás, amely egy állandó kiállítás lesz a Miskolci Egyetem ősmaradvány-gyűjteményéből. Többek között a mecseki dinoszauruszok lábnyomatait is megtekinthetik a látogatók.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában