Az ünnep előestéjén

2024.03.14. 13:08

Különleges ruhakreációkat mutatnak be ma Ózdon

Pitlik-Sipos Eszter néptáncpedagógus, népviseletgyűjtő egyedi kollekciójának Kárpát-medencei viseleteket bemutató darabjaiból láthatnak különleges ruhakreációkat az érdeklődők.

Pitlik-Sipos Eszter

Fotó: NFE

 A Kerek az én csizmám sarka kiállításmegnyitót a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban tartják meg március 14-én, csütörtökön. Az egyedi gyűjtemény tartalmaz többek között gömöri, bodrogközi, kállai, magyarpalatkai, kalotaszegi, moldvai, és sok más eredeti és eredeti alapján pontosan elkészített ruhakölteményt.

Számára ez egy misszió

- Több mint másfél évtizede gyűjtöm a magyar nyelvterület teljes egészéről a különböző leány és asszony ünnepi viseleteket - avatott be a részletekbe Pitlik-Sipos Eszter. - Nagyon sok eredeti darab megtalálható a kiállításomban, valamint az eredeti alapján pontosan elkészített replika. Szeretném, ha a világ minden pontján megismerkednének a kultúrával, kiemelve a népviseleteket, azon belül is a fejviseleteket. Számomra ez egy misszió.

Az ózdi NFÉ-ben program csütörtökön este hat órától a kiállítás megnyitóval kezdődik. A tárlatot a látogatók figyelmébe ajánlja Ujváry Mária muzeológus, népi iparművész, a putnoki Gömöri Múzeum és Holló László Galéria intézményvezetője. Ezután Pitlik-Sipos Eszter tart viseletbemutatót, az est pedig egyedi tárlatvezetéssel zárul. Az érdeklődők számára a kiállítás megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A rendezvény ideje alatt zenél a Prima Volta népzenekar valamint közreműködik a Szabad Szombat Táncegyüttes.

További érdekességek : https://www.boon.hu/regio/putnok

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában