Anno

2024.03.03. 13:30

Elegük lett a horgászoknak, perre mentek a borsodi nagyüzemekkel

Miről írt az Észak-Magyarország 50 éve? A megyei napilap 1974. március 1-jén számolt be, hogy részben eredményes lett a környezetszennyező gyárakkal folytatott küzdelem.

Boon.hu

A Sajó, napjainkban

Fotó: ÉM

A Sajó élővilága lényegében kipusztult – jegyezte meg a megyei napilap, a bíróság döntéséről tudósítva. Az írás a részletekbe beavatva közölte: az Észak-magyarországi Horgász Egyesület pert indított az Ózdi Kohászati Üzemek, a Borsodi Vegyikombinát és az Észak-magyarországi Vegyiművek ellen. Az egyesület bérelte ugyanis a Sajót, az országhatártól a kesznyéteni közúti hídig. A felperes azért tartotta szükségesnek az eljárást, mert a nagyüzemek olyan mérvű ipari szennyezéssel árasztották el a folyót, ami már elviselhetetlen körülményeket teremtett a Sajó élővilága számára. A Miskolci Járásbíróság előtt bizonyítást nyert, hogy ugyan a perbe hívottak valamit tettek a környezetszennyezés enyhítése érdekében, de ez nem elégséges. Ezért a jogerős ítélet pénzbirság megfizetésére kötelezte őket: 75-75 ezer és 90 ezer forintos tételekről volt szó. A tudósító megjegyezte: a természetnek – és ezáltal az embernek– okozott kár azonban megfizethetetlen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában