Anno

2024.03.15. 16:00

Csernus Imre megmondta: a drog sima réteg az élet vakolatán

Miről írt 20 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 2004. március 17-én a népszerű pszichiátert idézte arról a helyzetről, amikor a függő az intésre, hogy szokjon le a kábítószerről, visszakérdez: miért.

Boon.hu

Csernus Imre

Fotó: MW

Csernus Imre, az ismert pszichiáter a Miskolci Egyetem antopológusnapok című rendezvényének a vendége volt.

 Az intésre, hogy egy kábítószerfüggő szokjon le, a drogos gyakran visszakérdez: miért? Ezt próbálta megválaszolni. Személyiségünket egy durván vakolt falhoz hasonlította, amelyen változtatni szeretnénk. Ehhez nyújt eleinte segítséget a drog, amely látszólag húz egy sima réteget „vakolatunkra”. A viharok, a nap azonban láthatóvá teszik a valóságot, a károsodást, azaz a személyiség torzulását. Az előadáson az is kiderült, hogy a nők könnyebben vállalják a kezelést, hamarabb fordulnak orvoshoz, és ebből következik, hogy nagyobb arányban állnak le a drogokról. A férfiakban azonban megvan a „mindenhatóság-érzet”, ami meggátolja őket a segítség kérésétől. A leállás a változással egyenértékű - hangsúlyozta Csernus Imre. A lényege pedig a hazugságaink, önbecsapásaink leépítése. A Csernus-módszer szerint a leállás: általános emberi dolgok kimondása egy hazug világban. A doktor kifejtette azt is, hogy senkit nem akar megváltoztatni, senki felett nem ítélkezik, ő csupán egy utat kínál fel, a páciens pedig eldönti, hogy azon indul el, vagy egy másikon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában