Anno

2024.03.03. 18:00

Mégsem kellett Egerbe vinni Barna György gyűjteményét

Miről írt 10 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 2014. március 1-jén arról számolt be, hogy a Herman Ottó Múzeumba kerülhet a neves miskolci gyűjtő Kárpát-medencei népviseleti kollekciója.

Boon.hu

Archív képünkön: Barna György, a neves miskolci gyűjtő

Fotó: ÉM

Az adományozással Európában egyedülálló gyűjteménnyel lesz gazdagabb Miskolc

 – vezette fel a Barna Györggyel készült interjúját a megyei napilap egy évtizede. Az írás rávilágított: a Lézerpont Látványtár Miskolc egyik legnagyobb kiállítóhelye volt akkoriban. Többek mellett a Kárpát-medence népviseletét, vagy éppen a közelmúlt tárgyi emlékeit lehetett megtekinteni közel 600 négyzetméteren. A riporter, Juhász-Léhi István akkor szólaltatta meg az azóta elhunyt gyűjtőt, amikor a több részes gyűjteményt végleg elköltözni készültek.

Maga Barna György így idézte fel a fontos előzményeket, és a miskolci helyhatósággal született megállapodást: "Kétévnyi megoldás-keresés után az egri polgármesterrel előrehaladott tárgyalásokat folytattunk 2013-ban. Őket a Kárpát-medence népviselete érdekelte volna, amely az ottani belvárosban kapott volna helyett, közel a Dobó térhez. Ugyanakkor az egri főiskolát az optika történeti kiállítás és az ásványgyűjtemény izgatta. A szerződés aláírása előtt voltunk néhány héttel, amikor a miskolci önkormányzat részéről váratlanul érdeklődni kezdtek a Kárpát-medence népviseletének sorsa iránt. Azokban a hetekben személy szerint Kis Gábor alpolgármesterrel voltam napi kapcsolatban. A közreműködésével oldódtak meg a két évig megoldhatatlannak látszó problémák. Előfordult, hogy este 8-kor is volt megbeszélésünk az ügyben. Ennek során a város megtalálta a megfelelő helyet: jelesül a Herman Ottó Múzeumban, amelyből országosan is versenyképes múzeumot szeretnének építeni. Ennek a fejlesztésnek az első lépése volt a Pannon Tenger Múzeum, a következő időszakban pedig a Kárpát-medence népviseletével bővülhet a sor".

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában