Munkálatok

2024.03.21. 11:05

Az idei sztrádafelújítások leginkább az M3-ast érintik!

Folytatódnak a tavaly indult felújítások a hazai gyorsforgalmi utakon

Horváth Imre

Tavaly az M30-as több szakaszán is dolgoztak, így a felsőzsolcai körforgalomnál lévő felüljáró is érintett volt

Fotó: Bujdos Tibor

Március 20-án szerdán, az M7-en, három helyszínen, a Kőröshegyi völgyhíd, Balatonlelle és Becsehely térségében a terelések kiépítésével elindulnak az idei szintrehozási munkálatok. Ezen a héten az M7-en, a tönkrement burkolat cseréjének előkészítő munkái is megkezdődnek. Az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. munkatársai a következő héten, már az M3-on is megkezdik a szintrehozást. Az idei felújítások legnagyobb része ezt a sztrádát érinti – tájékoztatta portálunkat az MKIF.

A főútpálya egyötöde

„Az M1-en a felújítással, a húsvéti nagyobb forgalom miatt, megvárjuk az ünnepet és ott csak az azt követő héten vonulnak fel a kollégáink. Fontos, hogy az M7-en, a tavalyi évhez hasonlóan, a vakáció ideje alatt, a Budapest és Balaton közötti szakaszon idén is szüneteltetjük a munkát. 2024-ben is kilenc gyorsforgalmi úton dolgozunk (M1, M15, M3, M30, M35, M4, M7, M70, M8). Magyarország történetének eddigi legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítása tavaly indult és 2025-ig tart. 538 km-t, az általunk üzemeltetett, fenntartott pálya 43%-t érinti. 2023-ban 3,6 millió négyzetméteren cseréltük a régi tönkrement burkolatot új aszfaltra. Ehhez 500 ezer tonna aszfaltot használtunk fel.

A teljes főpálya 19%-a újult meg az elmúlt évben, köztük 106 híd és felüljáró. 2024-ben hasonló mértékű felújítást tervezünk. Idén várhatóan a főpálya újabb 20%-a kap új aszfaltot. Ahol szükséges, a mélyebb rétegeket is felújítjuk, javítjuk. Emellett 110 hidat és felüljárót is felújítunk ebben az évben” – írta portálunknak az MKIF.

Lesznek terelések, lezárások

„Tavaly augusztusban elindult a pihenőhelyek felújítása is. Cseréljük az épületek gépészetét, a belső burkolatokat, a szanitereket, az ajtókat, a tetőket, megújulnak a külső homlokzatok is. Új bútorok kerülnek kihelyezésre és ahol szükséges a régi burkolat helyére is új aszfalt kerül a parkolókban és a pihenők útjain. Idén néhány csomópontban is szükség lesz a burkolatok cseréjére.

Emiatt az idei munkálatok végéig, várhatóan novemberig, több csomópontban is lehetnek zárások, terelések. A tavalyi szintrehozás során 400-nál is több terelést építettek ki kollégáink országszerte. 2024-ben is számos helyen lesznek munkálatok. Arra kérjük a közlekedőket, hogy a tereléseknél lassítsanak, a kihelyezett táblák jelzéseit és a KRESZ-t mindig tartsák be.

Folyamatosan tájékoztatnak

„Ahogyan tavaly is, 2024-ben is saját social media felületünkön, az MKIF Zrt. honlapján és az ÚTINFORM-on keresztül rendszeresen, részletesen és előre tájékoztatjuk majd a közlekedőket a várható terelésekről, zárásokról, munkavégzésékről. Kérjük vigyázzanak kollégáinkra és indulás előtt mindig tájékozódjanak felületeinken az aktuális munkákról. Türelmüket és megértésüket köszönjük! Önökért dolgozunk!” – tették hozzá.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában