Tárlat

2024.02.14. 20:25

Válogatott a Miskolci Galéria: Családban marad

Családban marad – ez a címe a Kondor-teremben szerdán nyílt, és szeptember 22-ig látogatható kiállításnak.

Boon.hu

Oltai Kata a Miskolci Galériában – előadását a Családban marad című kiállítás megnyitóján nagy érdeklődés kísérte

Fotó: MissionArt Galéria

A tárlat része az Enyém-tiéd-miénk című sorozatnak, amelyben gyűjteményének ritkán látható, vagy korábban még nem kiállított darabjait ajánlja a közönség figyelmébe a Miskolci Galéria. 

A kurátor Madarász Györgyi. Tőle tudjuk, hogy az idei válogatás elsősorban olyan fotóalapú művekből és grafikai lapokból áll össze, melyek a családi (erő)viszonyokat, a testvérek közötti kapcsolatokat, a generációk közötti egymásra hatásokat mutatják be.  A szociokulturális környezet ábrázolása, vagy éppen annak a hiánya is izgalmas kérdéseket vet fel mindarról, ami a családban marad: a személyiségvonások, a titkok, az öröklött minták, a tehetség, a szeretetnyelv típusai, a mesék, anekdoták, a hagyományaink, az ünneplés mikéntje, vagy akár a szegénység. A kiállítás apropót ad arra, hogy a manapság kissé megcibált „család” szó értelmét és értékét tisztázza magában a néző. Gondolkodhatunk-e másképp ma a családról, mint korábban bármikor? Mit gondolunk a saját családunkról és hogyan viszonyulunk hozzá akkor, ha nincs is?

A kérdésekre a választ a néző adhatja meg. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a Miskolci Galéria – az Enyém-tiéd-miénk sorozat hagyományaihoz híven – iskolai- és osztályközösségeket is vár. Ők saját pedagógusaikkal, vagy a galéria múzeumpedagógusának segítségével dolgozhatják fel a témát. 

A szerdai megnyitó Oltai Kata művészettörténész előadását is kínálta az érdeklődőknek, a Művészettörténet testközelből című sorozat részeként. Ennek a hiánypótló szériának az ötleadója és a kurátora Kishonthy Zsolt művészettörténész, és maga a sorozat a MissionArt Galéria, a Miskolci Kulturális Központ és a Miskolci Galéria közös szervezésében valósul meg. A szerdai programot jelentős érdeklődés kísérte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában