Tudta?

2024.02.13. 11:40

Élelmiszerhulladék-gyűjtők jelentek meg Miskolcon – fotókkal

Az új hulladékgyűjtőkkel már egyes társasházakban is találkozhattak a lakók.

Ujlaki Attila

Itt a lépcsőházban helyezték el a gyűjtőedényt

Fotó: Ádám János

A házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtést vezet be a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) Magyarország több nagyobb városában, így Miskolcon is. 

Januártól első körben, országszerte 14 településen, Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezeteiben indítja el a szolgáltatást. 

A házhoz menő gyűjtés 2024-ben 460 ezer embert érint. Első körben a MOHU 188 ezer darab 5 literes gyűjtőedényt és 14 524 darab 120 literes kukát biztosít a megfelelő elkülönített gyűjtés érdekében. A konyhai zöld-és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is. Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is. 

Már megjelentek 

Portálunk munkatársa már találkozott az új társasházi hulladékgyűjtőkkel. 

Azt is megtudtuk, hogy a hulladékgyűjtő edények nem a társasházon belül lesznek, hanem együtt a többi hulladékgyűjtő edénnyel. 

Miskolcon a MireHu gondoskodik a gyűjtőedények kiosztásáról, a szolgáltató által kijelölt társasházi körzetekben. A 120 literes kukákat és az 5 literes edényeket a társasházi képviselők veszik át a szolgáltatótól, aki gondoskodik a társasházakban való kiosztásukról. A lakosság önkéntesen gyűjtheti a konyhai zöld- és ételhulladékot a kiosztott 5 literes edényekben. A 120 literes kukák a társasházak arra kijelölt helyein lesznek kihelyezve, jellemzően a többi kuka mellett. A fentiek értelmében nem az egész városban, hanem kijelölt körzetekben indul el a gyűjtés. 

Uniós kötelezettség 

Az új rendszert az európai uniós előírásokkal összhangban vezetik be, ugyanis ennek értelmében 2024-től kötelező a biohulladék elkülönített gyűjtése. 2035-ig a települési hulladék közel kétharmadát újra fel kell dolgozni, ami nem érhető el a biohulladék hatékony szelektív gyűjtése nélkül. Jelenleg az EU-ban a szerves hulladéknak mindössze 16 százalékát gyűjtik és kezelik megfelelően – a fennmaradó, nagyobb rész lerakókba vagy égetőkbe kerül. A hazai települési hulladéknak 17-29 százaléka biológiailag lebomló anyag, amelyből az élelmiszer-hulladék mennyisége évi 320-384 ezer tonnát tesz ki. 

Újrahasznosítják 

A konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékot biogázüzemekben hasznosítják újra, így járulva hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez, hiszen megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő. A biogázüzemben képződő maradék ráadásul – magas tápanyagtartalma miatt – kiváló komposztanyagot képez a mezőgazdaság számára. A legfrissebb kutatások szerint évente ötvenezer forintnyi élelmiszert dobnak ki az emberek a kukába háztartásonként.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában