Múltidéző – A Király harmadik ezüstje, 3. rész

2024.02.07. 15:02

Ötezer néző a városi sportcsarnokban

Szenzációsan szerepelnek a miskolci kosaraslányok ebben a bajnokságban is. Éppen ezért a Múltidézőben egy majd’ harmincéves történetet mutatunk be az olvasóknak. Az 1995/1996-os szezonban az aranyéremért indult harcba a DKSK női kosárlabdacsapata. Erről az idényről szól ez a négy részes összeállítás.

Reiman Zoltán

Az 1995/96-os szezonban nem sikerült a négy közé jutni a Magyar Kupában, a bajnokságban viszont a két soproni csapat kiejtésével a döntőig meneteltek a lányok. Az alapszakasz vége után a Magyar Kupa következett, ahol a legjobb négy közé kerülésért játszott a DKSK. Az ellenfél a Pécsi VSK csapata volt, amit a bajnokságban mindkétszer legyőzött a Diósgyőr. Ezúttal azonban nem (81–84). A mérkőzés vége nagyon furcsán alakult, hiszen a 16 pontos hátrányt mindössze pár perc alatt csaknem ledolgozták a lányok. A pár nappal későbbi pécsi visszavágón alárendelt szerepet játszottak a diósgyőriek, a hazaiak végig vezetve, jó játékkal és kettős győzelemmel kerültek a legjobb négy közé (81–70).

A bajnoki rájátszás első körében – a negyeddöntőben – a Soproni Postás csapatát kapta a DKSK. A három győzelemig tartó párharc első felvonását a hazaiak nyerték (106–79), természetesen telt ház (2500 néző) előtt. A Diósgyőr csapatában majd’ mindenki nagyszerű teljesítményt nyújtott, még Király Sándor is elégedett volt. A második mérkőzésen a tévéközvetítésnek köszönhetően egy ország láthatta azt, hogy a miskolciak idegenben is legyőzik a Postást, ezzel egy lépéssel közelebb kerülnek a bajnoki elődöntőhöz. A kissé szokatlan kezdés (délelőtt 11 óra) nem zavarta meg a lányokat, akik 82–76-os győzelmet arattak. A csapat húzóemberei ezúttal is Mosley, Hardmon és Zsolnay voltak. Telt ház (3 ezer néző) és nagyszerű hangulat várta a két csapatot a sportcsarnokban. A hazaiak nem engedték kiénekelni a sajtot a szájukból, és magabiztos, 91–72-es győzelmet arattak a soproniak ellen. Hollósy, Hardmon, Mosley, Zsolnay és Takács voltak a csapat legjobbjai. Ezzel a győzelemmel a piros-fehérek bejutottak a legjobb négy közé.

Diósgyőri KSK – Soproni Postás: 3–0. A döntőbe jutásért a másik soproni alakulat, a GYSEV-Sopron volt a miskolci lányok ellenfele. A három győzelemig tartó párharc Sopronban kezdődött. Király Sándor nagyon győzni szeretett volna az első mérkőzésén, de ez nem sikerült (79–86). Már az első félidő végére 16 pontos hátrányt szedett össze a vendégcsapat, amelyben csak Mosley nyújtott elfogadható teljesítményt. Az elődöntő második mérkőzésén 3 ezer néző előtt egyenlített a DKSK (107–95). A találkozón egészen hihetetlen pillanatokat élhettek át a szurkolók, ugyanis a vendégek két játékosa, Campbell és Wicks összeverekedett, amiért mindkét játékosnak el kellett hagyni a játékteret. A mérkőzésen Mosley, Zsolnay és Hardmon teljesítménye érdemel említést.

A harmadik találkozón a Diósgyőr győzni tudott a Sopron otthonában (86–82). Pedig a második félidő közepén már 16 ponttal vezetett a GYSEV, innen egészen csodálatos hajrát produkáltak a miskolci lányok. Hardmon, Mosley, Zsolnay és Orbán vezetésével megfordították a találkozó kimenetelét. Elképesztő erőről tett tanúbizonyságot a vendégcsapat, amely így átvette a vezetést a párharcban.

A párharcot le is zárhatta győzelme esetén a Diósgyőr a március 20-án sorra kerülő mérkőzésen. Így is történt. Ismét telt ház, 3 ezer néző volt a rangadón, ahol Balogh, Hardmon, Mosley és Zsolnay nagyszerű játékával remek győzelmet arattak a hazaiak a sorsdöntő találkozón (92–82).

A döntőben a címvédő pécsi csapat várt a piros-fehérekre. Diósgyőri KSK – GYSEV-Sopron: 3–1. A döntő előtt egy interjúban Rátgéber László, a pécsiek edzője 3–0-s győzelmet vizionált. Sajnos igaza lett… De ne szaladjunk ennyire előre. Az első mérkőzésre Pécsett került sor, a DKSK végig jól tartotta magát, azonban rendkívül pontatlanul dobta a büntetőket. Ennek csak vereség lehetett a vége (82–91). A vendégeknél Lady Hardmon teljesítménye érdemelt említést a tudósító szerint. A döntő második mérkőzésén mindenképpen egyenlíteni szeretett volna a hazai csapat.

A miskolci sportcsarnokban a parketten pótszékeket helyeztek el, így 5000 néző láthatta élőben a két csapat mérkőzését, amely óriási küzdelmet hozott. Sajnos a második félidőben a PVSK nagyon okosan és taktikusan játszott, megérdemelten győztek a vendégek (87–97). Nagyon messze került a bajnoki címtől a DKSK.

A harmadik mérkőzésen majdnem végig vezetve győzött a Pécs. A vendégektől Hardmon, Mosley és Takács is jól játszott. A Pécsi VSK csapata harmadik bajnoki címét szerezte, míg a miskolciaknak harmadszorra is be kellett érnie az ezüsttel…

20180601_3019_SZM
Zsolnay Gyöngyi napjainkban
Fotó: Szabó Miklós

A szezon során pályára lépett játékosok: Tasnádi Krisztina, Balogh Gabriella, Orbán Mónika, Zsolnay Gyöngyi, Judy Mosley, Zavadovics Éva, Hollósy Hajnalka, Sitkei Nóra, Viktória Paradiz, Lady Hardmon, Takács Daniella, Rausch Anikó, Gita Szilvia, Szopkó Brigitta. Edző: Király Sándor és Áron Balázsné.

A bajnokság végeredménye: 1. PVSK-Dália 2. Diósgyőri KSK 3. BSE 4. GYSEV-Sopron 5. FTC 6. Soproni Postás 7. MTK 8. Univer-Petőfi Nyomda-Kecskeméti KC 9. KSC Szekszárd 10. Szolnoki MÁV 11. Zala Volán TE 12. Közgáz-Matáv SC 13. BSC Szarvas 14. Szombathelyi SE

Az én véleményem szerint ez a csapat volt az utóbbi harminc év legerősebbje – ha az utolsó két idényt nem vesszük figyelembe – a játékoskeret szempontjából. A három légiós volt a legerősebb pontja a csapatnak, bár Paradiz nagyon keveset játszott/játszhatott. Judy Mosley talán minden idők legjobb légiósa, aki piros-fehér mezt húzhatott magára, és nem sokkal marad el tőle a másik extraklasszis, néha kicsit szeleburdi Lady Hardmon. A magyar játékosok közül Zsolnay Gyöngyi kiemelkedett, egyértelműen a legjobb volt. Balogh Gabriella, Rausch Anikó, Hollósy Hajnalka és Orbán Mónika is jó teljesítményt nyújtott a szezon során.

Voltak jó momentumai Sitkei Nórának – őt sokáig sérülés is akadályozta –, Takács Daniellának és Tasnádi Krisztinának is. Király Sándor vezetőedző és Áron Balázsné nagyszerű munkát végzett, ahogy a csapat körül szorgoskodó, a szakmai stábbal együtt dolgozó „láthatatlan” személyzet is. Az elnök Boros Árpád pedig a stabilitást adta a csapat számára. Egy kis szerencse kellett volna a történelmi siker eléréséhez, és talán akkor a következő évek is másképpen alakulnak. Sajnos a diósgyőri kosárlabdázás azóta is vár az első bajnoki címére. Talán ebben az idényben olyan esélyünk van erre, mint ennek a csapatnak az idejében. A miskolci kosárszerető publikum megérdemelne legalább egy bajnoki címet.

Egy kis statisztika. Az alapszakaszban 13 hazai mérkőzést játszott a DKSK, a play-offban pedig ötöt. A 13 hazai mérkőzést összesen 24 200 néző látta, ez 1800-as átlagnak felel meg. Az öt play-off találkozót 16 500-an tekintették meg, ez 3300-as átlagnézőszámot jelent. Ha összeadjuk, akkor a 18 bajnoki mérkőzésen 2200 néző szurkolt átlagban a városi sportcsarnokban, illetve egy találkozón a Nagyváthy utcai csarnokban. És ugye nemcsak a Pécs, a GYSEV, az FTC vagy a BSE volt az ellenfél, hanem a Szarvas, a Szombathely vagy a Közgazdasági Egyetem csapata – nem megbántva őket.

(Folytatjuk)

Források

boon.hu

Judy Mosley: élt 45 évet

Varga Lajos – A lányok, a lányok...

Észak-Magyarország – 1995. július 10., július 11., július 24., július 25., augusztus 2., augusztus 5., augusztus 7., augusztus 14., augusztus 18., augusztus 21., augusztus 22., augusztus 30., augusztus 31., szeptember 1., szeptember 4., szeptember 9., szeptember 11., szeptember 18., szeptember 20., szeptember 21., szeptember 23.,szeptember 25., szeptember 27., szeptember 28., október 2., október 4., október 5., október 9., október 11., október 12., október 14., október 16., október 20., október 21., október 24., október 25., október 26., október 30., november 2., november 4., november 6., november 13., november 18., november 20., november 25., november 27., december 2., december 4., december 9., december 11., december 14., december 16., december 18. Észak-Magyarország – 1996. január 6., január 8., január 11., január 12., január 13., január 15., január 20., január 22., január 27., január 29., február 3., február 5., február 10., február 12., február 14., február 15., február 17., február 19., február 20., február 21., február 22., február 24., február 26., február 28., február 29., március 9., március 11., március 13., március 14., március 15., március 18., március 20., március 21., április 1., április 3., április 4., április 5., április 9., április 10., április 16. Nemzeti Sport – 1995. október 10., október 20., 1996. január 22., január 29., február 4., február 12., április 9., április 18.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában