Anno

2024.02.25. 16:30

Öt világrész tizenhárom országában állították, hogy a boruk: tokaji

Miről írt 30 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1994. február 28-án üdvözölte, hogy az Országgyűlés jóváhagyta a tokaji bor eredetvédelme érdekében születettnemzetközi egyezményt.

Boon.hu

Az országgyűlés megvitatta és jóváhagyta azt a nemzetközi egyezményt, amely a tokaji bor eredetvédelme érdekében folytatott tárgyalások eredményeképpen jött létre – írta harminc éve az újság, emlékeztetve: régóta sürgették ezt a történelmi borvidék szőlősgazdái. A magyar bortermelők ugyanis meggyőződhettek róla, hogy az öt világrészben 13 olyan ország van, ahol saját termésű borokat tokaji néven hoznak forgalomba, s azokat exportpiacokon is értékesítik, amivel hitelrontást követnek el az igazi tokaji borok kárára. Világhírű bortermelő országok is vannak köztük, például Franciaország, Olaszország, Kanada, az észak-amerikai Kalifornia, sőt még Ausztráliában is palackoznak saját termésű „tokajit”. Mindezt azzal indokolják, hogy boraikat ugyanolyan szőlőfajtákból állítják elő, mint Tokaj-Hegyalján – idézzük az írásból. A szerző emlékeztet: a tokaji bor egyediségéhez a szőlőfajták azonossága magában véve nem elegendő. Az igazi tokajit a furminton, hárslevelűn, muskotályos szőlőn kívül a vulkáni eredetű talaj, a csodálatos klíma, a szőlőszemek aszúsodása, az évszázadok alatt kialakított borkészítési, érlelési, kezelési eljárás, a riolittufába vájt és egész évben egyenletes hőmérsékletű, nemes penésszel vastagon berakódott pincék teszik „borok királyává”. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában