Időjárás

2024.02.06. 11:30

Marad a tavasz a jövő hét közepéig – ami nem is olyan jó

Alig léptünk át a februárba és egyik napról a másikra kitavaszodott. Napok óta tart a téltől szokatlan időjárás. De vajon meddig lesz még szerencsénk élvezni a kellemesen enyhe időt és a napos órákat?

Galambos Eszter

A már egyébként is megduzzadt rügyek könnyen kipattanhatnak ebben a melegben

Fotó: Ádám János

Kovács Attila, a HungaroMet Zrt. miskolci meteorológusa elmondta, hogy mi a „meleg” oldalán vagyunk annak a frontrendszernek, ami a térségünktől kissé északra hullámzik. Nálunk csak gyenge melegfronti hatás tapasztalható. Északnyugati áramlás van felettünk, ezzel érkezik fölénk az enyhe, óceáni eredetű légtömeg. Mivel ehhez erős szél is párosul, ezért van ez a jó idő. Ha a szél nem fújna, akkor ködös időnk lenne nulla fokhoz közeli hőmérséklettel, ami egy átlagos téli időnek felelne meg.

A szél átkavarja a felszín közeli légréteget, így a hideg, ködös idő nem tud beragadni. 

A „tavaszi” idő egész héten kitart majd, erős lehűlés előreláthatólag a jövő hét közepére várható.

Az enyhe időjárás pozitív hatással van közérzetünkre, és mivel a szél kisöpri a légszennyezettséget, a levegő minősége is jobb az átlagnál. A növényeknek viszont nem kedvez, mert megzavarhatja a téli nyugalmi állapotukat.

Megnő az esély a tavaszi fagykárra

A mogyoró már virágzásnak indult, és a som rügyei is megpattantak, ami még nagyon korai. A korai virágzású gyümölcseink ilyenkor már az úgynevezett „kényszernyugalmi állapotban” vannak, a túl korai és túl enyhe idő hatására már megindulhat a nedvkeringésük, ráadásul az éjszakák is fagymentesek, ami ezt csak tovább fokozza. A télen, vagy kora tavasszal még szinte biztosan lesz erős lehűlés, így pedig jelentősen megnő az esély a tavaszi fagykárra.

A belvizek kiterjedése a száraz és szeles időben csökken, ami pozitív, mert még mindig nagy területek vannak víz alatt elsősorban az Alföldön. Olyan tábla is előfordul, melyen november óta vízben állnak az őszi vetések, ami jelentős károkat okozhat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában