Figyelem!

2024.02.03. 08:02

Hamarosan kiderül, sikerült-e a sajóvámosi kolbász világrekord

Sajóvámoson a leghosszabb egybefüggő kolbásztöltés kategóriában új Guinness rekord felállításán dolgoztak egész éjszaka.

Boon.hu

A sajóvámosiak még nem felejtették el a hagyományos disznóölés csínját-bínját

Fotó: Vajda János

Szombaton tartják Sajóvámoson a X. Vámos-Toros Nap fesztivált. Az egésznapos rendezvényen főszerepet kap a gasztronómia, amely a falusi disznótorok hagyományait, rítusait, tradicionális ételeinek az elkészítését eleveníti fel. A fesztiválra kilátogatók megkóstolhatják a régmúlt idők ételeit, és részt vehetnek a kulturális rendezvényeken. Mára már az egész települést megmozgató, közösségük életében az egyik legfontosabb eseménnyé nőtte ki magát a fesztivál.

Nekiveselkedtek 

Váradi Lajos polgármester a fesztivál főszervezője elmondta, hogy határozott szándékuk, hogy a fesztiválon Győrvártól visszahódítják a „leghosszabb kolbászt töltők” hazai és világcímét, amelyet 2020. február 1-jén 2732 méteres kolbászukkal a vajdasági Turiától nyertek el. De csak egy hétig örülhettek Magyarország és a világ leghosszabb kolbászát töltő címnek, mert 2020. február 8-án Győrváron, a VII. Vas Megyei Gasztronómiai Fesztiválon, 3490 méter hosszú kolbásszal új Guinness rekord született. "A szervezőkkel úgy döntöttünk, hogy megkísérelünk új világrekordot felállítani. Az elmúlt napok, órák az új világrekord felállításával teltek el és hamarosan kiderül, sikerül-e visszahódítani a  "leghosszabb kolbászt töltők" hazai és világcímét.

Kulturális program

A tizedik rendezvényen próbáltak olyan programokat összeállítani, amelyben szerepet kapnak a helyi amatőr, és professzionális művészeti formációk. Hagyományosan fellép a helyi Csemete Néptánccsoport, a miskolci Avas Táncegyüttes, az Agyagbanda, Sógorok, az Ámokfutók. Az esti előadás sztárfellépője Haubert Zsolt X Bonanza-Banzai. A nap folyamán malac és csülök látványsütés, tepertő vásár várja az oidalátogatókat. 

"Pálinka, pogácsasütő és disznótoros ételek versenyén mérhetik össze tudásukat a jelentkezők. A vendégek megkóstolhatják a disznótorok elengedhetetlen desszertjét, a tradicionális szilvalekváros hájas süteményt" – foglalja össze a nap eseményeit Szólya Zsuzsanna, a fesztivál kulturális vezetője. 

Három tonna alapanyag

"A rekord kolbásztöltő csapat 14 tagjára hárult a feladat, hogy megtöltsön több mint 3500 méter hosszú kolbászt, amellyel új Guinness rekordot akarunk felállítani. Hamarosan kiderül, sikerült-e. Minőségi alapanyagot szereztünk be, amely biztosítja a hagyományosan finom sajóvámosi kézműves kolbász megszokott kiváló minőségét. A kolbász töltéséhez, mintegy három tonna fűszeres alapanyagot használtak fell. A végső sikerhez szükség volt csapatunk ügyességére, kitartására, és a vámosiak szurkolására – mondta Farkas Gyula, a kolbásztöltő csapat kapitánya. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában