IX. Vámos-Toros Nap

2023.02.04. 16:30

Illatos, pirosló vámosi kolbászkarikák (fotókkal, videóval)

A sajóvámosiak még nem felejtették el a hagyományos disznóölés csínját-bínját. Jövőre újabb rekordra készülnek.

HE

Készül a sok finomság a sajóvámosi hagyományos rendezvényen

Fotó: Vajda János

Jócskán volt dolguk szombaton a kolbász-és hurkatöltő masináknak Sajóvámoson, a IX. Vámos-Toros Napon. Amikor odaértünk, már sült a tepertő, készült a toroskáposzta, a kolbászkarikák pedig csak arra vártak, hogy valaki kisüsse őket. A hangulatra sem volt panasz, élő zene szólt a színpadon, a sátor egyik sarkában pedig egy tangóharmonikás szolgáltatta az énekléshez az alapot. A csapatok igyekeztek, hogy övék legyen a legfinomabb disznótoros.

Sajóvámos polgármestere, Váradi Lajos is érdeklődéssel figyelte a munkát. Mint mondta, 2015 februárjában rendezték az első toros napot azzal a céllal, hogy megőrizzék a hagyományos disznóölés hagyományait, és hogy a munka közben közösségek formálódjanak. A versenyző csapatok mind civil szervezetek vagy egyházi közösségek tagjai. Mivel az önkormányzat foglalkozik sertéstartással, minden csapatnak felajánlott egy-egy sertést, amit most feldolgoznak. Itt vannak a három történelmi egyház képviselői, valamint a sportegyesület, a polgárőrség, az iskola, az óvoda és nyugdíjasklub egy-egy csapata. A feldolgozott termékeket a szervezetek eladják, a bevétel pedig az övék lesz. Abból tudnak majd különböző célokat megvalósítani.

– A koronavírus-járvány előtt kétszer egymás utáni évben is megdöntöttük a magyar kolbásztöltési rekordot. Az egyik évben 800 méter volt a kolbászunk, a következőben már 2700 méteres. Ezután eljöttek hozzánk a győrváriak megnézni, hogyan csináljuk, és megdöntötték a rekordunkat. Jövőre azonban készülünk visszaszerezni a rekorder címet – sorolta a polgármester.

Hozzátette: sokan kérdezték tőle, hogy mi a vámosi kolbász titka. Ő csak azt tudja mondani, hogy a közösség ereje, és hogy az itteni emberek a szívüket-lelküket beleteszik.

 

Készült a hurka

Hurkakészítés közben zavartuk meg az Örök Ifjak Nyugdíjas Klub csapatát. Dobai Tiborné, a klub vezetőhelyettese a fejhúst darabolta össze, majd rakta egy tálba.

– A hurkához való alapanyagokat készítjük elő – magyarázta, miközben a keze fürgén járt. – Ezt majd ledaráljuk, ahogy a belsőségeket is. Hozzáadjuk a sült hagymát, a fűszereket és a főtt rizst. A nyugdíjas klub tagjai nagyon jól készítik ezeket a hagyományos ételeket, még a nagyanyáinktól tanultuk, hogyan kell. Remélem, hogy vissza tudjuk hozni azokat a régi ízeket. A toros nap kiváló csapatépítés. Most próbáljuk ki először, hogyan tudunk együtt dolgozni, Eddig jó megy – tette hozzá elégedettem Dobai Tiborné.

Sok minden sült és főtt a település református egyházközségének tűzhelyén is.

– Reggel a férfiaké volt a főszerep, akik leölték a disznót. Aztán a hagyományokhoz híven megsütöttük a vért. Most készítjük a hurkához a zsírt, lesz a toroskáposzta is. Sütöttünk herőcét és krumplilángost, a hangulat pedig kiváló – újságolta Tóth Sándorné, a református csapat egyik tagja. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában