Tudta?

2024.02.12. 14:00

Majdnem teljesen eltűnik, aztán újraépül ez az épület a Miskolci Egyetemen

Hatalmas átalakuláson megy át az utóbbi időben a miskolci Egyetemváros. Épületek alakulnak át, újak nőnek ki a földből.

Szaniszló Bálint

Teljesen átépítik az egyetemi menzát

Fotó: Ádám János

A hat évtizeddel ezelőtt készült épületegyüttes, az egyetemi étterem és környezetének felújításával fejlesztik Miskolcon az Egyetemvárost. A közbeszerzési eljáráson a miskolci Peka Bau Kft. nettó 3,3 milliárd forintért végzi el a rendkívül összetett beruházást. 

A projekt összesen 5536 négyzetméter alapterületet érint, magába foglalja az egyetemi étterem és hallgatói klub megnevezésű épületnek, illetve a környezetének teljeskörű felújítását.

A múlt század hatvanas éveiben átadott épületegyüttes földszinttel és két emelettel bír. A megújuló épületben többek közt étterem, irodák, konferencia terem és irodák kapnak majd helyet.

Visszabontják szerkezetig 

A meglévő épület tartószerkezeti rendszerét csak a legszükségesebb mértékben alakítják át. A szerkezetig történő visszabontás és szükséges szerkezeti megerősítések után az épület új külső héjat kap. A közösségi térhez kapcsolva vasbeton szerkezetű, járható tetővel rendelkező külső büfé épül. 

A teljes létesítményben új épületgépészeti rendszert alakítanak ki, az épület tetejére napelemes rendszer épül ki. A víz-, szennyvíz-, csapadékvíz-, oltóvíz-ellátás is új rendszert kap. A szellőzést hővisszanyerős légkezelőgépekkel oldják meg. Mindezek mellett a világításhoz LED-es lámpatesteket helyeznek el, a hőközpontba új gázkazánok kerülnek.

Új lesz a konyhatechnológia 

A nyertes ajánlattevő feladata az épület átalakítása és felújítása mellett az előírt konyhatechnológiai berendezések, eszközök leszállítása, beépítése és beüzemelése, a sikeres próbaüzemmel együtt. 

Az észak-nyugati oldalon a hallgatói klub közvetlenül kapcsolódik az épület előtti 2200 négyzetméteres burkolt térhez. A kialakítandó gyalogos utak átszövik majd az épület körüli tereket, a tervek szerint ezek egyike adja az épület előtt kiemelve a konferencia tér külső teraszát.

Megújuló kollégiumok 

Ugyancsak a Peka Bau Kft. végzi a Miskolci Egyetem E/5 és E/6 számú, 1950 körül épült kollégiumi épületeinek teljeskörű felújítását. A Bolyai Kollégium ligetes területen, sávosan elhelyezett hat tömbje 1950 körül épült, ezzel az egyetem legrégebbi épületei közé tartoznak. A kor szokásának megfelelően szocreál stílusban, de magas minőségben építették a klasszikus formajegyeket a funkcionális belső térrel ötvöző, középfolyosós épületeket, amelyek az első emeletet lezáró osztópárkányig kőburkolatos, tiszta formavilágú homlokzatot kaptak, ahol helyet találtak az Egyetem képzéseire utaló domborműveknek is. Az ötszintes, 98 szobás E/5 épület és a hatszintes, 122 szobás E/6 épület most egyaránt teljeskörű felújítást kap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában