Emléktábla

2024.01.15. 13:00

Tisztelgés „Dólya Terézanyája” előtt

Szentmisével és emléktáblával emlékeztek meg Borzási Erzsébetről nemrégiben Dólyán.

Boon.hu

Fotó: MÚ

A negyedik matyó településen a Partiumi Berettyószéplak-Dólyán Borzási Erzsébet (született Vámos Erzsébet) tiszteletére szervezett megemlékezésen Mezőkövesd képviselő-testületének tagjai, Molnár Istvánné Katalin, Gáspár Erzsébet Ágnes és Csiger Lajos is részt vett. Elsőként a dólyai születésű Rajna József atya által celebrált szentmisén tisztelegtek Borzási Erzsébet, a „Dólyaiak Terézanyája” előtt, aki sokat tett a lakosságért, segítette, támogatta őket az egészségük megóvásában.

A szentmise után, a művelődési ház falán, felavatták az emléktáblát, melynek elkészítését és elhelyezését Szíki Károly, a „Kettétört kenyér” könyv szerzője, szervezte meg. Az eseményen Borzási Ferenc köszöntője után Mezőkövesd képviseletében Csiger Lajos települési képviselő mondott beszédet, méltatva Borzási Erzsébet példaértékű életét, és tevékenységét.

Hivatásának tekintette a másokon való segítést

– Borzási Erzsébet Dólyán egy köztiszteletben álló személy volt. Szegénységből küzdötte fel magát, magánúton tanult tovább, ez család mellett nem lehetett könnyű. Hivatásának tekintette a másokon való segítést, az egészségügyi ápoló szakmát is ezért tanulta ki. Segített mindenkinek, aki kérte, akinek szüksége volt rá – hangzott el Csiger Lajos köszöntőjében, majd hozzátette, hogy Borzási Erzsébet bárhol a világon megállta volna a helyét, de ő Dólyán akart és tudott dolgozni a közösségért, szaktudással és szeretettel fordult embertársaihoz az itt élőkhöz, ezért Borzási Erzsébetnek helye van a Matyó híres emberek között.

A felavatott emléktábla
Fotó: MÚ

Az emlékező gondolatok után Borzási Ferenc és Szíki Károly leleplezte a táblát, amelyet ezt követően Rajna József és Maskara János atya megszentelt. Az esemény zárásaként a Mezőkövesdi szervezők és a falu lakossága mécseseket, virágokat és koszorúkat helyezett el a felavatott emléktáblánál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában