Elismerés

2024.01.10. 16:00

Szent Miklós-díj a szendrői ikonfestőnek

Újabb elismerés a Miskolcon Nívó-díjjal jutalmazott művésznek.

Boon.hu

Seres Tamás és Szocska A. Ábel a díjátadón

Forrás: Nyirgorkat.hu

Seres Tamás ikonfestő, festőművész, restaurátor művésztársainak a segítségével két év alatt festette meg a Szent Miklós-székesegyház belső figurális és díszítő festését bizánci stílusban. Az ikonosztáz ikonjait még évekkel ezelőtt készítette el. Így a templom teljes ikonográfiai programja az ő nevéhez kapcsolható. A nagy munka elvégzését Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök Szent Miklós-díjjal jutalmazta, számolt be róla a nyirgorkat.hu.

A díjátadáson Seres Tamás méltatásában elhangzott: 1987. május 11-én született Miskolcon, gyermekkorát a szép fekvésű észak-borsodi településen, Szendrőn töltötte. Nagyszülei révén Irotán érték az első, görögkatolikus egyházhoz kapcsolódó élmények. Középiskolai tanulmányait a miskolci Avasi Gimnáziumban és az Óbudai Képzőművészeti Szakközépiskolában végezte. 2006-tól a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem festőrestaurátor szakán folytatta felsőfokú tanulmányait, ahol 2011-ben diplomázott.

Végzősként már komolyabb megrendeléseket kapott: a budapesti Központi Szeminárium görögkatolikus kápolnájába két alapképet, Szent István első vértanú, fődiakónus ikonját pedig a hajdúdorogi székesegyházba festette meg. Ekkor készítette el a miskolci püspöki székház homlokzati falképeit is.

2011-ben bízta meg Kocsis Fülöp hajdúdorogi püspök a nyíregyházi Szent Miklós-templom új képállványa ikonjainak megfestésével, amellyel nem oly rég (már majdnem) elkészült.

Az ikonfestés mellett a restaurátori munkát is folytatja: két évig a miskolci Herman Ottó Múzeumban dolgozott festőrestaurátorként, majd a nyíregyházi Egyházművészeti Gyűjtemény alkalmazottja lett.

Végül, de nem utolsósorban: a falképfestészetben több jelentős munkája született: ő készítette a nyírszőlősi és a nyírpazonyi görögkatolikus templom díszítőfestésének terveit; a miskolci székesegyház főhomlokzatán lévő falképeket, amelyeket Miskolc városa nívódíjjal jutalmazott; nagyszabású Istenszülő oltalma kompozíciót festett az ózdi templom főhomlokzatára is. Sajópálfalán egy úti ikon, illetve a Kenethozókról nevezett női monostor homlokzati képe az ő munkája.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában