Anno

2024.01.21. 12:30

Négyszázezer képeslap alapozta meg a szerencsi múzeumi gyűjteményt

Miről írt az Észak-Magyarország 60 éve? A megyei napilap 1964. január 19-i számában olvastuk: képes levelezőlap-múzeum nyílik a szerencsi Rákóczi várkastélyban.

Boon.hu

A szerencsi vár

Fotó: MW

"Szerencs egyik nevezetességét, a Rákóczi várkastélyt eddig irodáknak és lakásoknak használták. Az értékes műemlék az idő folyamán megrongálódott, és megmentésére most, a Népfront javaslatára, a tanács érdekes kezdeményezést valósít meg. Elhatározták, hogy az épület lakóit folyamatosan kiköltöztetik, a kastélyt rendbe hozatják és a járás művelődési központjává fejlesztik" – adott hátteret a hírnek a hatvan évvel ezelőtti lapszám.

A továbbiakból kiderült: öt éves fejlesztésről volt szó. A Rákócziak egykori várában járási múzeum, könyvtár, művelődési klubok berendezése szerepelt az egykori tervekben.

A munkához jelentős segítséget kaptak dr. Petrikovics László főorvostól, aki Szerencsnek ajándékozta igen értékes magángyűjteményét. Ezek között volt a világ minden részéből összegyűjtött, több, mint 400 ezer darab képes levelezőlap, számos Rákóczi-emléket tartalmazó okmány és jelentős régészeti, néprajzi, valamint ásványtani lelet. 

A képeslapmúzeum gyűjteménye napjainkban az interneten is megtekinthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában