Ünnepi alkalom

2024.01.22. 08:00

Móricz Zsigmond szerelmeiről szól a film a magyar kultúra napján

A film a Művészetek Háza Béke Art Mozitermében január 22-én 17:00-tól lesz látható.

Móricz Zsigmond családi körben Leányfalun 1940-ben

Forrás: Fortepán/ Fortepán

A „Tercett – Móricz Zsigmond szerelmei” című magyar film-szín-játékot vetítik a magyar kultúra napja alkalmából hétfőn a Cine-Mis Nonprofit Kft. által üzemeltetett Művészetek Háza Béke Art mozitermében. Forgách András színpadi játékában szerelmi játszmák sűrűn szőtt hálóján keresztül elevenedik meg Móricz Zsigmond és szerelmeinek tragikus története. Az előadással a magyar kultúra napjára emlékeznek, a film rendezője Szilágyi Bálint. 
Szereplők: Nagy Zsolt, Balázsovits Edit, Petrik Andrea, Juhász Vince.
 

A filmről:

Móricz, a híres regényíró rajongva imádja, ugyanakkor kíméletlen kritikai figyelemmel szemléli a nőket. Belebolondul a korszak híres színésznőjébe, nem tud és nem is akar a választani hű felesége és új szerelme között. Ez a „háromszög” mindannyiuk életét fölőrli.
„Megszeretek egy rongyos kis fickót, aki alázatos és engedelmes, ott ül a szoknyám mellett s azt ígéri, hogy a fajtájának ezeréves birka-türelmét teríti szőnyegül a lábam elé…” – mondja Holics Janka Móricz Zsigmondról. Aztán Móricz a felesége szavait egy színésznő szájába adja és felöltözteti annak ruháiba. Így ver hidat a hálószobája és a színpad között. Veszélyes játék. A játék neve: szerelem. A birka-türelemnek vége, kezdődik a küzdés, életre-halálra. Móricz is pontosan tudja, végül csak egy nő maradhat, de sebzett vadkanként rohan a saját vesztébe, magával rántva egy teljes családot. Simonyi Mária Holics Janka lesz vagy sem? A kísérlet ártalmatlanul indul, de az emberi szív kényes egy játékszer. A hídon át a hálószobában találja magát a színésznő, így Jankának nincs helye többé. Át kell vinnie szerelmét a túlvilágra. Jó élni. Üzeni még nekünk, mielőtt felvenné örök ruháját.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában