Részvételi költségvetés

2024.01.17. 21:20

Idén 40 millió forint felhasználásáról dönthetnek a miskolciak

A 2023-as részvételi költségvetés szavazásának köszönhetően 12 ötletet valósíthatnak meg a városban.

Tiszlavicz Luca

Varga Andrea és veres Pál tájékoztatott

Fotó: Ádám János

A 2023-as Miskolci Részvételi Költségvetés szavazási fázisa december 31-én lezárult. Ezzel véget ért a több hónapon át tartó, a miskolciak bevonásával lebonyolított folyamat, amely során a városlakók 15 000 000 forint felhasználásáról döntöttek szavazatukkal. Az eredményekről, a tapasztalatokról és a 2024-es Miskolci Részvételi Költségvetés kiírásáról számoltak be a polgármesteri hivatalban.

„Úgy ítéljük meg, hogy jó úton haladunk. A részvételi költség mellett olyan állandósuló eszközökkel igyekszünk bevonni civil partnereinket a döntés előkészítésben, amelyek valamennyi ötlet során a miskolci polgárok érdekeit, jobb életkörülményeit erősítik” – mondta el Veres Pál a város polgármestere.

„A tapasztalatok alapján és a fejlődés során érjük el azt, hogy a részvételi demokráciát a miskolci polgárokkal közösen tudjuk megvalósítani. Amit gondolnak és javasolnak a város életében. Mostanra látszik, hogy nem volt hiába való az a befektetett energia az újítások során amiket kipróbáltunk, egyre hatékonyabban sikerül bevonnunk a miskolciakat a demokratikus folyamatokba.” – tette hozzá a polgármester.

A folyamat során összesen 125 ötlet érkezett be. Ebből a részvételi tanácsnak és a polgármesteri hivatal szakosztályainak köszönhetően az első rostán 45 javaslat maradt. A miskolciak december 31-ig szavazhattak, melyből 12 ötletet valósíthatnak meg a városban.

Idén sem marad el a részvételi költségvetés

„Szeretnénk ha az állampolgári részvételi eszközökkel, új demokratikus folyamatok tudnának beindulni a város életében” – mondta Varga Andrea a város alpolgármestere. Hozzátette, az eltelt három évben rendkívül sokféle módszert kipróbáltak és használtak az állampolgári részvétel vonatkozásában. Ezek közé tartozik a részvételi költségvetés tervezése, amelyet folyamatosan fejlesztenek a miskolci polgárokkal és civil partnereinkkel közösen.

varoshaza-sajtotajekoztato-01-aj
Fotó: Ádám János

„Nagyon fontosnak látom, hogy elmondjuk rendkívül pozitív tapasztalatink vannak a beérkező javaslatokra vonatkozólag. A részvételi tanács pedig megfelelő módon bírálja a beérkező ötleteket, javaslatokat, felelősségteljesek a miskolci polgárok a költség elosztásával kapcsolatban. Ez a bölcsesség volt, ami megmutatta nekünk, hogy ez egy olyan folyamat, amelybe érdemes az önkormányzatnak, illetve a polgármesteri hivatalnak erőfeszítést fektetnie. Ennek is köszönhetően jutottunk el oda, hogy mindezt látva 2024-ben megérett a folyamat arra, hogy a keretösszeget 40 millió forintra növeljük. Tehát ebben az évben 40 millió forint felhasználásáról dönthetnek a miskolci polgárok” – emelte ki az alpolgármester 

A lebonyolítás folyamatán nem változtatnak. Továbbra is három témában várják majd az ötleteket: Zöldülő Miskolc, Támogató Miskolc és Közös tereink.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában