Program

2024.01.14. 17:31

Hogy minden anya várva várja

Vannak olyan helyzetek, amikor az édesanya egyedül is marad babájával, várandósságával. Ekkor segít a Várva várt Alapítvány.

Póczos Nikolett

A várandósságot sokszor élik meg krízishelyzetként

Az országos szervezet 2010 óta működik, Miskolcon 2019 nyarán indult el ez a tevékenység, kezdi a szervezet működésének ismertetését Polonkainé Valcsev Ivanov Éva, a Várva Várt Alapítvány Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei önkéntes koordinátora. 

A szervezet azoknak a kismamáknak nyújt segítséget, akik a várandóságunkat krízisként élik meg, vagyis olyan élethelyzetbe kerülnek, amikor a várandósság egy megoldatlan helyzet elé állítja őket és nem tudnak vele megbirkózni. A vármegyei koordinátor elmondta, hogy háromféle helyzetben tudnak segíteni az édesanyának. 

A várandóság, mint krízishelyzet 

„Tudunk segíteni, amikor maga a várandósság okoz krízishelyzetet. Támogatjuk azokat a nőket, akik anyává szeretnének válni a krízisük ellenére és az a cél, hogy a gyermekek saját családjukban nevelkedhessenek, ezért mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a babát megtartsa az anyuka. A másik eset, amikor az anyuka már eldöntötte, hogy megtartja a babát, azonban olyan élethelyzetben van, hogy mondjuk a baba nem hazagondozható a kórházból. A családsegítők, védőnők már jelzést adnak az esetről és tárgyi adomány formájában nyújtunk segítséget a családnak. Például egy babakocsival vagy kisággyal, babaruhával, esetleg pelenkával... Bármivel, ami egy újszülött fogadásához szükséges, azzal tudunk segíteni. De akkor is tudunk segíteni, ha a gyermek nem hazagondozható és az élethelyzet nem fog tartósan változni, akkor jön szóba az örökbeadás. Egy negyedik esetben pedig az „Értékes vagy!” elnevezésű prevencióval tud segíteni az alapítvány a fiatalok számára. 

A baba érdekeit nézik

Polonkainé Valcsev Ivanov Éva hangsúlyozta, hogy pénzbeli adományt nem tudnak nyújtani, de a a baba számára biztosítják azokat a feltételeket, melyek a hazagondozásához szükségesek. 

A lakosság abban tudja az alapítvány munkáját segíteni, hogy ha a látókörben van olyan barát, rokon, ismerős, barátnő, munkatárs, aki várandós lett és maga a terhesség egy áthidalhatatlan krízist jelent a számára, mert nem jókor jön a baba, akkor jelezheti az Alapítvány részére. A szervezet az Áldozatsegítő Központtal is felveszi a kapcsolatot, ha ő egy bántalmazó környezetben van. A Várva Várt Alapítvány miskolci szervezeténél jelenleg 10-15 önkéntes dolgozik, tevékenykedik, a saját családjuk, munkájuk mellett végzik el a helyi babamentést. „2023-ban országosan 507, nálunk 81 esetet kezeltek a kollégák”-mondta a koordinátor. 

Számos alkalommal végeznek a babamentést, amikor a hölgyek klimax alatt esnek teherbe vagy az anyuka tizenéves, kiskorú.
A szakember elmondta, hogy az édesanyák egyedül fordulnak az alapítványhoz, mert a tapasztalatok alapján a férfiak „kicsekkolnak” ebből a folyamatból és a várandós anya egyedül marad a problémájával, ami hatalmas terhet ró érzelmileg és anyagilag a nőre. Most van egy kis változó tendencia: a tavalyi évben kb. 30 százalék az apák jelenléte, 10 esetből, 3-nál maradt az apa. 

A lakhatás a nagy gond 

A tapasztalatok alapján a lakhatás a legnagyobb problémájuk ezeknek az anyáknak, „ezért napi kapcsolatban állunk a vármegyei anyaotthonokkal, de most épül az alapítvány saját budapesti ingatlanja is, ami lakhatást biztosít a krízisben lévő várandós kismamáknak.”- mondta Polonkainé Valcsev Ivanov Éva a Várva Várt Alapítvány Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei önkéntes koordinátora.
A napi munkáról a szakember elmondta, hogy az önkéntes munkatársak próbálnak érzelmileg nem bevonódni az adott helyzetbe, és szakmailag kezelni azt. „A sajnálkozás nem vezet sehová, itt konkrét problémamegoldásra van szükség.”-szögezte le.

Az Alapítvány elérhetőségei: 

3530 Miskolc, Vörösmarty utca 45. 

Aranyóra ügyelet minden pénteken 16.00-18.00 között 

Az adományokat ebben az időpontban várják, ami bármi lehet, ami egy újszülött fogadásához szükséges. 

Krízistelefonszámok: 0630-329-7315 (országos), 70-312-4391 (Miskolc) 

Facebook oldal: VarvavartMiskolc 

www.varvavart.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában