Áradás

2024.01.22. 19:00

Erre figyeljenek a Tisza közelében élők

A védvonalakon közel 200 kilométeren elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

Pap Gyula

Ilyen is előfordulhat

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvízig) működési területén jelenleg a Bodrogon és Tarna vízfolyáson van érvényben árvízvédelmi készültség – tájékoztatott Pál Sára, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság referense. Nappali figyelő- és őrszolgálatot látnak el munkatársaik a védvonalakon közel 200 kilométeren elsőfokú árvízvédelmi készültség keretében. 

Dolgoznak a szivattyúk

Az Émvízig működési területének jelenleg mind a hét belvízvédelmi szakaszán van érvényben első-, illetve másodfokú belvízvédelmi készültség. A vasárnap folyamán nem hullott számottevő csapadék. Az alacsonyabb fekvésű területeken kevéssel nulla fok fölé emelkedett a hőmérséklet, míg a magasabb területeken egész nap fagyott, hétfő reggelre pedig jóval fagypont alá csökkent. Ugyancsak hétfőn reggel a Tiszán és a Bodrogon magas volt a mederteltség, míg máshol igen alacsony és közepes között mozgott. A Takta árhulláma levonult, a vízszintek a teljes vízfolyás szakaszon apadnak. A Takta vízállása stagnáló, de az árvízkapu térségében a Tisza szerdán-csütörtökön valószínű tetőzéséig áradás várható. A Bodrogon lassan emelkedik a vízállás. A teljes hazai folyószakaszon az I. fokú készültségi szinteket elérő, illetve meghaladó vízállások alakultak ki. A következő napokban a hazai folyószakaszon marad a stagnálás, lassú vízszintemelkedés, tartósan I. fokú fölött maradó, de azt csak mérsékelten meghaladó vízállásokkal. 

A Tisza tetőzött Vásárosnaménynál. Az árhullám tetőzése jelenleg Záhony térségében tart. A Záhony alatti szakaszon még ütemes az áradás. Tokajnál vasárnap haladták meg a vízállások az I. fokú készültségi megfelelő értéket. Az Émvízig működési területén a Tisza árhulláma várhatóan január 24-26. között tetőzik. A 7 belvízvédelmi szakaszon 27 szivattyútelepen I. fokú, 4-en pedig II. fokú készültségi fokozatnak megfelelően üzemelnek. A belvízzel borított terület nagysága közel 4000 hektár – tudtuk meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában