Lélekemelő

2024.01.18. 21:41

Dr. Kriza Ákosra emlékeztek

Kerekasztal-beszélgetést és kulturális műsort szerveztek, hogy megemlékezzenek az elhunyt polgármesterről.

Répássy Olívia

Fotó: Bujdos Tibor

Három barátnő hozta létre az estet, ami a Lélekemelő címet viselte. A Pro Art Alapítvány és a Pro Art Galéria vezetője, Berta Eleonóra, a Felvidék Ház vezetője, Mács Ildikó és a Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület elnöke, Rápóti-Fekete Mónika szeretett volna megemlékezni ilyen módon már nem először Miskolc korábbi polgármesteréről, aki három éve hunyt el.

„Kulturális műsort is szerveztünk az estre, hiszen január 22-e a magyar kultúra napja. Tavaly a Tudomány és Technika Házában tartottuk meg ugyanezt a programot. Kriza Ákos nagyon sokat tett a Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű versenyért, ami egy olyan program, ami háromezer-kétszáz gyermeknek ad lehetőséget, hogy beleássa magát a magyar hagyományokba, népszerűsítse a népi műveltséget, és erősítse a határon átnyúló kapcsolatokat” – mondta utóbbi, majd hozzátette, fontos még a tehetségek és a hátrányos helyzetűek felkarolása is.

Ehhez a hármashoz kapcsolódott hozzá még Rostás László, aki barátja is volt dr. Kriza Ákosnak, hiszen Miskolc korábbi főépítészeként dolgozott is együtt vele.

„A MÁV-rendelő átalakításakor találkoztunk sokat először. Hamar kiderült, hogy a magyarsághoz való elkötelezettségünk hasonló. Az én szüleimet ugyanis negyvenhétben telepítették át a Felvidékről, míg ő Nagyváradról jött Miskolcra a rendszerváltás után. Fél évvel a második megválasztása előtt végignézte Miskolcot, hogy hol van szükség beruházásra, hosszú távon gondolkozott. A sport és a kultúra területét is fejlesztette” – mondta, hozzátéve, nem akarja gyászolni, fantasztikus barát volt, akivel még vitázni is lehetett.

Elérzékenyülten beszéltek róla

A műsorban fellépett Kaulics-Nagy Zsófia és Sz. Bíró Mariann hegedűművész, valamint Boncsér Gábor népzenész barátaival és tanítványaival. A kerekasztal-beszélgetésen pedig Rostás Lászlón kívül dr. Kovács László és Bachner András mesélt a korábbi polgármesterrel való kapcsolatáról.

„1990-ben ismertem meg, közvetlenül a diplomaszerzése után” – mesélte az orvos kolléga, dr. Kovács László, aki fideszes önkormányzati képviselő volt, mikor Kriza Ákos már polgármester.

– Politikai témában közös nevezőn voltunk. A bátorság volt az egyik legnagyobb erénye, mert hiányzott belőle a megalkuvás. Még a miniszterelnöknek is mert nemet mondani – mondta.

Majd Bachner András mesélte el saját élményét a polgármesterrel. „Én is nagyváradi származású vagyok, de később, már itt ismerkedtünk meg egymással. Nagyon jó sportember volt: tehetséges vívó és a Magyar Olimpiai Bizottság tagja. Miatta teremtettem meg azt a vízilabdát Miskolcon, amire Kemény Dénes is rábólintott. Ilyen ember ritkán születik. Sok szempontból példaképem volt” – zárta gondolatait a PannErgy–MVLC Miskolci Vízilabda Klub sportigazgatója, szakmai vezetője elérzékenyülve.

A Magyar Tudományos Akadémia miskolci székházában tartott esten részt vett dr. Kriza Ákos édesanyja, felesége és testvére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában