Nehogy baj legyen!

2024.01.29. 07:00

Még mindig több autós nem veszi komolyan a telet

A hideg idővel együtt jár, hogy a gépjárművekkel csak vezetésre alkalmas állapotban szabad útnak indulni.

Ujlaki Attila

Lefagyott szélvédő okozott balesetet Hernádnémetiben a közelmúltban

Forrás: Police.hu

Cikkünk aktualitását az adja, hogy csütörtökön reggel Miskolcon és környékén is ónos eső utáni lefagyásra ébredhettünk. Az utak is csúszósak voltak és a figyelem is ellankadt több helyen, így sok baleset volt a vármegyeszékhelyen és környékén is. 

A rendőrök folyamatosan tapasztalják, hogy nem az út és látási viszonyoknak megfelelően vezetnek a sofőrök, ahogy azt is, hogy nincs megfelelően felkészítve a téli közlekedésre a jármű. Az is gyakori, hogy a közlekedők a járművek szélvédőit nem takarítják le rendesen a jegesedéstől, ami akadályozhatta a sofőrt a szabad kilátásban is. Ilyen okból történt baleset a közelmúltban például Hernádnémetiben.

Korlátozza a sofőrt

„Befagyott szélvédővel vezetni veszélyes, mert a jég és a fagy csökkentheti a kilátást, ami növeli a balesetek kockázatát. A befagyott szélvédő nehezebben átlátható, és a vezető látótere korlátozott lehet” – nyilatkozta a boon.hu-nak Tóth Tibor, a Tóth Autósiskola tulajdonosa, vezetéstechnikai oktató. Rámutatott: ezen kívül a befagyott szélvédőn lévő jég és jégpáncél csökkentheti a szélvédőn át érkező fénytörést, ami további látási nehézségeket okozhat.

A befagyott szélvédővel vezetés nemcsak a saját, hanem más járművek és gyalogosok biztonságát is veszélyeztetheti. A lassabb reakcióidő és a korlátozott látás miatt a vezető nehezebben észlelhet veszélyes helyzeteket és nehezebben tud reagálni

– mutatott rá.

Mindenképp le kell tisztítani

A szakértő azt is elmondta, hogy az autó szélvédőjének és ablakainak időben történő megtisztítása és felolvasztása kulcsfontosságú a biztonságos vezetéshez hideg időjárási körülmények között.

A sofőr használhat szélvédőjégoldót, fűtött ablakmosó folyadékot, és győződjön meg arról, hogy a jármű minden ablakát és tükrét tisztán tartja a vezetés előtt

– húzta alá.

Ha megtörténik a baj

A csúszós úton való vezetés veszélyes, mert a jármű uralhatatlanná válhat, és jelentősen növeli a balesetek kockázatát. Ilyen felületek különböző okokból adódhatnak, például eső, hó, jég, olaj vagy más szennyeződések miatt. A csúszós úton a járművek nehezebben fordulnak és irányíthatók. A kanyarokban vagy kereszteződésekben a tapadás hiánya miatt a jármű könnyen kicsúszhat, és nehéz lehet a kormányzás. Ha mégis megcsúszunk, akkor a szakértő azt javasolja, hogy semmiféleképpen se kezdjünk hírtelen fékezésbe, mert azzal csak többet árthatunk, mint gondolnánk.

Ilyenkor érdemes lassú kormánymozdulattal korrigálni és óvatosan fékezni, így előzhető meg az, hogy elveszítsük a gépjármű felett az uralmat

– hangsúlyozta. Tóth Tibor azt is leszögezte, hogy a vezetőknek kiemelten fontos az óvatosság, a megfelelő sebességválasztás, a távolságtartás, és a megfelelő vezetési technikák alkalmazása a csúszós útfelületeken.

„Az időjárási viszonyoknak megfelelő, téli gumik használata és a járművek rendszeres karbantartása is hozzájárulhat a biztonságosabb téli vezetéshez” – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában