Megemlékezés

2024.01.15. 17:10

Emlékhelyet és táblát avattak az Avas kilátónak (fotók)

Miskolc, Avas - A Velünk a város Lokálpatrióta Egyesület kezdeményezésére emlékhelyet és emléktáblát avattak az egykor a Szeghalmy Bálint által tervezett avasi kilátó helyén. Az avatáson részt vettek a mostani kilátó egyik tervezőjének, Vörös Györgynek a leszármazottjai is.

Póczos Nikolett

Fotó: Ádám János

Veres Pál, Miskolc polgármestere az avasi Horváth-tető szabadidőparkban osztotta meg avató gondolatait az egybegyűltekkel.

„Úgy tűnik, hogy a kis épületek is népszerűek Miskolcon” – kezdte avatóbeszédét Veres Pál polgármester az avasi kilátó kicsinyített szobra mellett.

A mostani kilátó jelkép és iránytű az Avas tetején, amely a kilátók sorában a harmadik, hiszen az első ötlet akkor született, amikor Rákóczi hamvait hozták Kassára és ennek tiszteletére épült meg a Rákóczi kilátó vagy Rákóczi torony, amely azt a célt szolgálta, hogy mécsesekkel díszítve az Avas fényei is tisztelegjenek a fejedelem hamvai előtt” – ismertette a polgármester. Ez egy ideiglenes építményt volt és el is bontották, de utána megmaradt a vágy a miskolciakban egy kilátó után, vázolta Veres Pál. 

„Majd 1934-ben adták át a Szeghalmy Bálint által tervezett épületet és itt, ahol most állunk, állt az az építmény, az Avas tetején. Ez egy jelképes hely, ahol összeér a múlt, a jelen és a jövő”- tette hozzá a polgármester.

A Szeghalmi kilátó 1956-ban megsemmisült, de emiatt épülhetett meg 1963-ra Vörös György és Hoffer Miklós által tervezett mostani kilátó, tévétorony. 

A polgármester azt is kiemelte, hogy a 60 éves kilátó születésnapjára az épület és annak környezete is megújult a helyiek nagy örömére.


1.
Hogy hívták az Avasi kilátó elődjét?
2.
Mikor épült a mai Avasi kilátó?
3.
Hány méter magas a kilátó?
4.
Kinek a tervei alapján építették a mai Avasi kilátót?
5.
Mi található a kilátó felső szintjén?
6.
Mit adtak át 2022-ben az Avasi kilátó melletti területen?
7.
Milyen más funkciója van a kilátónak?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában