Megemlékezés

2024.01.14. 18:14

A 201 éve született Petőfi Sándorra emlékezett a Sárospataki Wass Albert Kör

Sok éves hagyomány már, hogy a Sárospataki Wass Albert Kör (SWAK) a költő születésnapján Petőfi Sándorra emlékezik.

Boon.hu

Petőfi Sándor

Az egyesület tagjai közül többen idén is összegyűltek az év első napján a költő szobránál, hogy megemlékezzenek a márciusi ifjak egyikéről. A forradalom lánglelkű költőjét Tarnavölgyi László méltatta. A civil szervezet vezetője Petőfiről szólva elmondta, hogy "tiszteljük benne a forradalmárt, a márciusi ifjak egyik vezéralakját is, kinek egyik leismertebb verse, a Nemzeti dal a 12 pont mellett a népakarat legfontosabb kifejezője volt 1848-ban. Petőfi ugyan Petrovicsként született mészárosmester apja után, ám számunkra magyar költő, aki a magyar szabadságért és nemzeti függetlenségért küzdött nemcsak költőként, hanem katonaként is. Ő maga is magyarnak vallotta magát, erről tanúskodik Magyar vagyok című verse is. A magyar romantika korának egyik legjelentősebb életművét hozta létre. A lázadó, forradalmár, mondhatni örök ellenzéki Petőfire jelentős hatással volt a felvilágosodás eszmevilága, annak is a Rousseau-tól eredő, radikálisan demokrata kispolgári irányzata. Szenvedélyesen vágyott a szabadságra és a függetlenségre, s amikor módja volt ezekért tenni, nem volt rest cselekedni, s ha kellett nem csak tollat, fegyvert is ragadott a keze."

Orosz hadifogságban? 

A hivatalos történelemszemlélet a mai napig úgy tartja, hogy Petőfi feltehetően a Segesvár és Fehéregyháza között lezajló ütközetben esett el 1849-ben. Ám egyre többen vélik úgy (levéltári forrásokra, újságcikkekre, egyéb bizonyítékokra hivatkozva), hogy a csatában ugyan megsebesült, de túlélve azt orosz fogságba esett, majd évekig élt Szibériában és a bujátföldi Barguzinban hunyt el 1856-ban. Az utókor tartozik annyival a költő emlékének, hogy tisztázza ezt a történelmi kérdést, és megadja Petőfinek azt, amire még életében vágyott: magyar földben nyughasson, ahol tisztelői évről évre kegyelettel emlékezhetnek meg róla. Róla, aki külföldön a legismertebb magyar költő mindmáig. 

"Az ugyanakkor vitathatatlan tény, hogy Petőfi irodalmi munkássága kiemelkedő, alkotásai nélkül sokkal szegényebb lenne a magyar kultúra és irodalom. S bárhol is hunyt el, a forradalom lánglelkű költőjének szíve a magyarságért, népe függetlenségéért dobogott mindvégig. A SWAK tagsága kötelességének érzi, hogy emlékezzen és emlékeztessen Petőfire, aki szeretett városunkat, Sárospatakot így méltatta úti levelében 1847-ben: „Szent föld. E város volt a magyar forradalmak oroszlánbarlangja. Itt tanyáztak a szabadság oroszlánjai” – zárta emlékbeszédét az egyesület elnöke. 

A megemlékezésen közreműködtek szavalattal: Lencsés Anna elnökségi tag és Pándy-Szekeres Anna tag. A méltóságteljes megemlékezés zárásaként az elnökség tagjai (Tarnavölgyi László elnök, Hejődemeteri Demeter Péter Kálmán alelnök, Lencsés Anna elnökségi tag) elhelyezték az egyesület koszorúját Petőfi Sándor szobrán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában