Avatás

2023.12.05. 19:20

Tisztelet és elismerés a mestereknek

Huszonkét fodrászt, kozmetikust és autószerelőt avattak mesterré vizsgájuk után.

Répássy Olívia

Öt fodrász, kilenc kozmetikus és nyolc autószerelő vehette át mesterlevelét

Fotó: Répássy Olívia

Évtizedekre nyúlik vissza a mesteravató a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamaránál, ám mesterré már évszázadokkal ezelőtt is váltak a céhekben. Bihall Tamás elnök köszöntötte az ünnepség résztvevőit. "Évente harminc mesterlevelet adunk át, de volt időszak, amikor ennek többszörösét is kiállítottuk. Tisztelet és elismerés annak, aki belefog ebbe a folyamatba. Két dolgot remélünk ettől: hogy tovább erősíti a mesterhez kapcsolódó társadalmi megbecsültséget és azt, hogy egy olyan plusz tudást kapnak a képzésre jelentkezők, ami elengedhetetlen ebben az őrületes versenyben. Mi munka- és tudásalapú társadalmat építünk, ez adhatja a vágyott jövőt."

Büszke a tanulókra

Schirger György a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat nevében szólalt fel az ünnepségen. "Mérföldkő ez, amit csak a legkiválóbbak érnek el. Kiemelten fontos az iparkamara tevékenysége vármegyénkben. Mindhárom hivatás (fodrász, kozmetikus és autószerelő) fontos a mindennapokhoz. Önkormányzatunk hisz a folyamatos fejlődésben és abban, hogy nem szabad elkényelmesedni" – mondta a jegyző.

Holtig tanulni

Kovács J. Attila alelnök beszélt a századokkal ezelőtti hagyományok jelentőségéről. "Mikor a mesterek összejöttek, kinyitották a céhládát, amiben benne volt minden vagyonuk, és aminek jelenlétében csak tisztelettel lehetett beszélni egymással – mondta, majd feltartott egy, a ládából kivett, eredeti, szatmárnémeti céhes mesterlevelet. – Benjamin Franklinnak, az Egyesült Államok alapító atyjának az idézete illik ehhez az alkalomhoz: „A tudásra fordított befektetés fizeti a legmagasabb kamatot”. Fontos kis pont ez a nap a mesterré válás útján, ami olyan hosszan fog tartani, amíg az ember él. A mesterek újabb és újabb technikákat fognak megtanulni, hiszen a világ fejlődik – mondta az alelnök. 

Aki szomorúnak tartja, hogy évente országosan csak mintegy ötszázan lesznek mesterek, holott felsőoktatási intézménybe csaknem 300 ezren járnak. – Pedig érték kerül a kezükbe, ha valaki mesterré válik. Példát kell mutatnunk a mindennapi életben a tanításon túl, hiszen mások megbíznak a szaktudásunkban."

Alázat kell a szakmához

Öt fodrász, kilenc kozmetikus és nyolc autószerelő vehette át mesterlevelét, miután Almásiné Vasas Enikő felolvasta az eskütétel szövegét. Ő fodrászmesternek tanult, azt mondta, azért, hogy tanítani is tudja a szakmát, amihez szerinte kézügyesség és alázat szükséges. "Nehéz volt ez az időszak, hiszen három hónapon keresztül rengeteg szakmai tudást kaptam a képzés alatt, aminek végén vizsgát kellett tennem. Nagyon szeretek festeni és vágni is, de érzem, hogy van még hova fejlődnöm" – mondta, majd hozzátette, még szeretne pedagógiai végzettséget szerezni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában