Közgyűlés

2023.12.14. 13:14

Miskolc nem kér az állam építésügyi segítségéből

A városvezető frakció szavazataival fogadták el az elutasító állásfoglalást.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

A Javaslat az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvényben foglaltakkal kapcsolatos intézkedés elfogadására napirendi pont alapja egy nyáron elfogadott törvény volt.

Szopkó Tibor alpolgármester:

"Minden olyan beruházás esetében, amely legalább 50 százalékban hazai forrást és hasonló mértékben uniós forrást tartalmaz, joga van a szakminisztériumnak, hogy ezekbe a beruházásokba beavatkozzon. Még tulajdonosi jogokat is gyakorolhat a minisztérium. Ez segítség is lehet egyes önkormányzatoknak, de Miskolc például rendelkezik azokkal a szakmai alapokkal, hogy ilyen beruházásokat szakszerűen, központi segítség nélkül lebonyolítson. Arra kérjük a minisztériumot, hogy hagyjon bennünket nyugodtan dolgozni, ne szóljon bele a munkánkba."

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető:

"Ez a javaslat nem megoldás. Azt mondjuk a kormánynak, hogy mindenki másnál csináljon, amit akar, de Miskolcon nem. Ez nem megoldás. Szerintem a települések szövetségének kellene ebben állást foglalni. Nem ismerjük még a törvény végrehajtási utasításait. A megfogalmazott aggodalmat így alaptalannak tartom."

Szopkó Tibor alpolgármester:

"Ez pozitív, de most mégis azt javaslom, támogassák a képviselők ezt az előterjesztést, mert káros lehet az erős állami centralizáció."

A közgyűlés 16 igen és 11 nem szavazattal, 1 tartózkodással elfogadta a javaslatot.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában