Döbbenet

2023.12.12. 11:30

Ennyi időbe telt, mire felgyógyult a viperamarásból

A Zemplén-hegységben, a Sólyom-kövön marta meg egy keresztes vipera a gyakorlott túrázót.

Detzky Anna

Veszélyes a marása

Mostanra gyógyult meg teljesen az a férfi, akit májusban Hejce mellett a Sólyom-kövön mart meg egy keresztes vipera a Tokaji-hegységben. Both Zoltán vadállatbefogóval jártuk körbe a témát. 

Alig érezte a marást 

A marást elszenvedő férfi azt mondta, hogy a barátaival közös kiránduláson megcsúszott egy vizes, mohás kövön és akkor marta meg a vipera a bal combján. Először nem is érezte a marást és az állatot csak az esést követően vette észre. 15-20 perc elteltével azonban megmutatkoztak a tünetek, az alsó ajkai duzzadni kezdtek és megemelkedett a pulzusa. Aztán megtalálta a combján a két vöröslő lyukat, így bebizonyosodott, hogy mi történt vele. 

Fél évig lábadozott 

Azonnal mentőt hívtak és a házigazda terepjárójával a közeli Hejcére száguldottak egy erdészeti úton. A szerencsétlenül járt túrázót a vármegyei kórház sürgősségi osztályára szállították. Itt a protokoll szerint nem kapott ellenszérumot, mert nem találták nagyon súlyosnak a tüneteit, hanem azokat kezelték. Egy hét után elhagyhatta a kórházat. A teljes felépülés azonban hosszadalmas volt. A látása sajnos maradandóan megromlott, és a rövid távú memóriája sem a régi már, bár ez a korral is járhat – tudtuk meg. 

Kórházba kell menni 

- A keresztes vipera hazánkban védett, őshonos kígyófaj és orvosi szempontból a legerősebb méreggel rendelkezik a magyarországi mérges kígyók közül. Ezért ellenszérumot is gyártanak a kígyó mérgéből kristályosítva és más összetevőkből. Ez a viperák gyakori elterjedésének környékén minden kórházban kell, hogy legyen – nyilatkozta a Boon.hu-nak Both Zoltán vadállatbefogó. - A keresztes viperák 60-80 centiméter hosszúak és a méregfoguk körülbelül fél centis, ezért elképzelhető, hogy nem vesszük észre egyből, ha megmarnak minket. 

Gyerekeknek halálos 

A filmek téves képet festenek a kígyómarás kezeléséről. 

- Alapszabály, hogy a mérget nem szabad kiszívni a sebből, mert a nyálkahártyán nagyon könnyen felszívódik, így csak erősítjük a mérgezést. Szorítókötés alkalmazásával a marás fölött 10-15 centiméterrel, azonban csökkenthető a méreg felszívódása, de ehhez is szaktudás szükséges. Éppen ezért ha már megtörtént a baj, akkor azonnal kórházba kell menni, ahol megállapítják, hogy mennyi méreg jutott az áldozat vérébe. Ugyanis ezt a kígyó tudja szabályozni. A keresztes vipera harapása főleg gyerekekre, vagy legyengült szervezettel rendelkező idősekre, immunhiányosokra lehet veszélyes. A tünetek a méreg mennyiségétől és az egészségi állapottól függően eltérő súlyosságúak lehetnek. A duzzanat, a hányinger és a szívritmuszavar meglehetősen általános – sorolta a szakember. 

Kígyóval ne szelfizzünk! 

A kígyó csak akkor támad, hogyha fenyegetve érzi magát. 

- A viperák jobban félnek az embertől, mint, amennyire mi tartunk tőlük. Elsődleges céljuk a menekülés, nem a támadás. Kizárólag akkor marnak meg bennünket, hogyha megpróbáljuk sarokba szorítani, vagy megfogni őket, amit támadásként élnek meg. Soha ne próbáljunk velük közös szelfit készíteni, lehetőleg fotót se! Ne terelgessük és ne álljuk el a menekülési útvonalukat! Viszont télen, mivel hüllők és a környezet hőmérsékletétől melegszenek fel, ezért elrejtőznek és nem igazán aktívak, hanem nyugalmi időszakuk van. Hibernálják magukat és lelassul a szívverésük. Aztán tavasszal már csak akkor bújnak elő, hogyha 18 Celsius fok felé emelkedett a hőmérséklet. Téli időszakban a kígyómarások is ritkábbak, inkább csak olyankor következhetnek be, ha a búvóhelyükön megzavarjuk az állatokat – hangsúlyozta a vadállatbefogó. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában