Tudott róla?

2023.12.07. 07:00

Ekkortól Borsod-Abaúj-Zemplénben is másképp járnak vonatok, buszok. Mutatjuk...

Elsősorban a munkába és iskolába járás lehetőségeinek javítása, a vasúti és autóbuszos kiszolgálás összehangolása a cél.

Szaniszló Bálint

Néhány viszonylatban Borsod-Abaúj-Zemplénben is újra kell tanulni a buszmenetrendet

Fotó: Rákóczy Ádám

Számos menetrendi módosítást, korrekciót vezet be országszerte a MÁV-Volán csoport 2023.december 10-től, elsősorban a munkába és iskolába járás lehetőségeinek javítása, a vasúti és autóbuszos kiszolgálás összehangolása, valamint az országos autóbusz-vonalakon a hétvégi időszakhoz kapcsolódóan jelentkező utazási igények továbbra is megfelelő kiszolgálása érdekében. A Volánbusz kismértékben tovább bővíti, javítja az eljutási lehetőségeket elsősorban a hivatásforgalmi utazási igények teljesítése, a járásközpontokban lévő munkahelyek, oktatási intézmények, egészségügyi központok, illetve kormányablakok kedvezőbb elérhetősége érdekében.  Vármegyénkben ez Taktaharkány–Tiszaújváros viszonylatot érinti. 

December 10-től használatba veszik az új mezőkövesdi autóbusz-állomást. Ezzel összefüggésben a várost érintő helyközi autóbuszjáratok többsége az eddigi városközpontban lévő autóbusz-állomás helyett a továbbiakban közvetlenül a vasútállomás mellett kialakított új autóbusz-állomásról indul, illetve oda érkezik. A menetrendi módosítás következtében a Mezőkövesd vonzáskörzetében elhelyezkedő települések szinte mindegyikéről közvetlenül elérhetővé válik a vasútállomás, ezáltal lényegesen egyszerűbb lesz az eljutás Budapest, illetve Miskolc és Nyíregyháza irányába a busz-vonat kombinált utazást választók számára.

Jármű és személyzethiány 

Tíz regionális vasútvonalon, illetve vonalszakaszon augusztus elseje óta ideiglenesen vonathelyettesítő autóbuszok közlekednek. December 10-étől – a szokásos éves menetrendváltás keretében – kisebb mértékben ezeken is változik a közlekedés. A cél az, hogy a vonatokhoz való csatlakozások kedvezőbbek legyenek, illetve a vasúttársaság és a Volánbusz integrációjából következő előnyöket még hatékonyabban ki lehessen használni az érintett térségek közlekedésében. 

Idén augusztusban elsősorban a jármű- és személyzethiány indokolta a közlekedésimód-váltást. Ezek enyhítésére a MÁV-Volán-csoport folyamatosan toborozza a munkatársakat, várja a csatlakozni szándékozók jelentkezését és összehangolt munkával igyekszik felgyorsítani a beszerzéseket, továbbá mérsékelni az ukrajnai háború okozta alkatrészhiányt. 

A regionális közlekedésben évek óta tapasztalható járműhiányt ugyanakkor hosszabb távon csak a MÁV-Start által kidolgozott járműstratégia végrehajtásával lehet megoldani. Az ezt is magában foglaló, 10 éves vasútfejlesztési koncepciót a szaktárca kormányelőterjesztéssé formálta és benyújtotta a Magyarország kormányának.
Egyes sajtóhírek ellenére a módváltás után sem csökkent az utazások száma az adott viszonylatokon. A párhuzamosan közlekedő vagy azonos településeket összekötő menetrend szerinti buszjáratok átvették a helyi utasok egy részét, mivel az ország- és vármegyebérletek bevezetésének köszönhetően megszűnt az az évtizedes kényszer, hogy egy jegytermékkel az utasok a Volánbusz és a vasút szolgáltatásai közül szigorúan csak az egyiket használhatták.

Bezár a tiszaújvárosi jegypénztár 

A 89-es számú Miskolc—Tiszaújváros vonalon a vonathelyettesítő járatok rövidebb viszonylatban, Nyékládháza és Tiszaújváros között közlekednek december 10-től. Nyékládházán a füzesabonyi csatlakozásokhoz igazodva reggelenként egyedi, utána kétórás ütemes menetrend szerint járnak. A buszok Nyékládházán csatlakoznak az új fővonali menetrend szerint közlekedő vonatokhoz, melyek napközben Nyékládházáról Füzesabonyba minden óra 33 perckor, Miskolcra pedig minden óra 13 perckor indulnak. 

Tiszaújvárosban a vasútállomás előtt kialakított ideiglenes autóbusz-megállóhely helyett a városban lévő autóbusz-állomás lesz a helyettesítőbuszok kiindulási- és végállomása, éppen ezért a tiszaújvárosi vasútállomás pénztára menetrendváltásig, azaz december 9-ig záróráig tart nyitva.  

A 98-as számú Abaújszántó—Hidasnémeti vonalon az Abaújszántóról 9:02-kor és a Hidasnémetiből 10:07-kor induló vonathelyettesítő járatok (35242, 35245) megmaradnak. Azonban a lakosok, utasok számára kedvezőbb helyen, Abaújszántó Piactér buszmegállóból indulnak, illetve odáig közlekednek. Továbbra is biztosítják a csatlakozást a vonatokhoz a Mezőgazdasági Szakközépiskola megállóhelyen. A többi négy pár vonathelyettesítő járat megszűnik. A meglévő menetrendszerinti buszjáratokkal biztosítják az eljutást.

Jegyváltás a járatokon 

Az érintett vonathelyettesítő buszok fedélzetén megvásárolható egységes árú „helyettesítő vonaljegy” révén a járatokon is megvásárolhatók a menetjegyek; ez azok számára hasznos, akik nem rendelkeznek előre megváltott vasúti menetjeggyel vagy bérlettel. A díjtermék ára megegyezik a legalacsonyabb besorolású, 10 kilométeres övezetű teljesárú menetjegy 400 forintos árával, ezen kívül 50, illetve 90 százalékos kedvezményt tartalmazó változata is megvásárolható. 

Márciusig közlekednek a szárnyvonalon
Nincs elég vasúti jármű
Fotó: Löffler Péter

Vonathelyettesítő járatokon a vasúti üzletszabályzat, díjszabás és kedvezményrendszer érvényes, így megfelelő vasúti menetjeggyel, valamint vármegye- és országbérletekkel is utazhatnak azokon. 

A jegyeket legkényelmesebben és leggyorsabban továbbra is online, a MÁV applikációval vagy az Elvira menetrendi tervező segítségével tudják megvásárolni az utasok.

 Azok, akik nem rendelkeznek vármegye- vagy országbérlettel, illetve nem tudnak előre vasúti menetjegyet venni, ők augusztus elsejétől a vonathelyettesítő buszokon megvásárolható helyettesítő vonaljeggyel tudnak utazni a 10 regionális vonal buszjáratain.

Korszerű buszok 

A Volánbusz az érintett regionális vonalak kiszolgálásához a korszerű és környezetkímélő Credobus Econell 12 típusú, hazai gyártású szóló autóbuszait állította forgalomba. A legújabb beszerzésű autóbuszok légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozóval rendelkeznek. Kerékpárok nem szállíthatók a buszokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában