Bűnmegelőzés

2023.12.15. 18:00

Így segít a vármegyei rendőrség, hogy ne váljon áldozattá adventkor

Tanácsok a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól az adventi időszakra.

Forrás: police.hu

Tudatosan készülünk az év végi ünnepekre. Szerencsés, ha a felkészülés is tudatos. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai, tanácsai hozzásegíthetik ahhoz, hogy az adventi időszak, és az év végi ünnepek valóban eseménymentesek legyenek, legalábbis bűnügyi szempontból.

Karácsony közeledtével vármegyénkben is egyre többen keresik fel az adventi vásárokat, a bevásárlóközpontokat és a piacokat. A tömeggel együtt pedig az áldozattá válás lehetősége is megnő bűnügyi és közlekedési szempontból is.

  • Az év végi ünnepek forgatagában a gépjárművel indulás előtt ajánlott megtervezni az útvonalat, akár karácsonyi bevásárlásról, akár a távolabb élő rokonok meglátogatásáról legyen szó. Kérjük, az ünnepek közeledtével vegyék figyelembe, hogy az üzletek, a bevásárlóközpontok és az adventi vásárokhoz közeli parkolók általában már zsúfoltak, így a be- és kiállások alkalmával a balesetek megelőzése érdekében nagyobb figyelmet kell fordítani a jármű- és a gyalogosforgalomra.
  • A bevásárlást – lehetőség szerint – ne az utolsó pillanatra hagyják, mert a kapkodás és az ingerült, figyelmetlen vezetés a téli időjárási és útviszonyok mellett könnyen balesethez vezethet! Az útviszonyokhoz alkalmazkodva, kérjük, közlekedjenek lassabban, és tartsanak nagyobb követési távolságot! Elindulás előtt mindig kapcsolják be biztonsági övüket, és hívják fel erre utastársaik figyelmét is! Ne feledjék: soha ne vezessenek ittasan!
  • Ebben az időszakban kiemelten fontos az értékeik védelme is, ezért kérjük, hogy ha nagyobb tömegeket vonzó rendezvényeken, bevásárlóközpontokban, adventi vásárokon járnak vagy tömegközlekedéssel utaznak, figyeljenek a pénztárcájukra, a táskájukra és egyéb vagyontárgyaikra, mert ezeket a helyzeteket használhatják ki az alkalmi és a zsebtolvajok. Pénzüket, irataikat és mobiltelefonjukat mindig a kabát vagy a táska belső részén, lehetőleg több helyen és cipzárazható zsebekben tartsák! Mindig csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyire szükségük van! Bankkártyájukat és az ahhoz tartozó PIN-kódot soha ne tárolják egy helyen! Ammenyiben kocsival érkeznek vásárolni, mindig győződjenek meg arról, hogy lezárták-e a gépjármű ajtajait és ablakait, és ne feledkezzenek meg a próbanyitás elvégzéséről sem!

Ne adjon alkalmat a gépkocsi feltörésére!

  • Soha ne hagyja a slusszkulcsot az autóban!
  • Ha csak egy pillanatra távolodik is el a járműtől, akkor is zárja be, az ablakokat pedig húzza fel!
  • Használja a csomagtartót! A megvásárolt holmit, csomagokat ne az utastérbe tegye!
  • Tárcát, táskát, műszaki cikkeket, sőt, még egy kabátot se hagyjon szem előtt az üléseken!
  • Ha módjában áll, vegye igénybe az őrzött parkolókat és az értékmegőrzőket!

Amennyiben a fenti tanácsokat megfogadják, úgy sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak gépjárműfeltörések, illetve trükkös lopások áldozataivá.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában