Fejlesztés

2023.12.14. 20:49

A Szerencsi járásban tett meghatározó lépést az egészségügyi intézmény (fotókkal)

Szerencs - Az uniós és kormányzati támogatással elnyert, pályázati forrásból megvalósított projekt több mint 200 millió forintos beruházást jelent.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Új CT berendezést adtak át a Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézetben (ESZEI), Szerencsen. 1984-ben alapították a rendelőintézetet, a jelenlegi - akkor újonnan épített - intézmény kapuit 1990-ben nyitották meg – kezdte köszöntőjét dr. Bobkó Géza, az ESZEI igazgató főorvosa. Hozzátette: akkor 17 szakszolgálat volt, ma már 31 szakrendelés működik. 

Ötvenezer embert látnak el

Alapjában véve a Szerencsi járás településeit szolgálják ki, de vannak áthajlások más járásokba is, összességében megközelítőleg ötvenezer embert látnak el a járóbeteg szakrendeléseken. Naponta átlagosan hétszáz páciens fordul meg a rendelőintézetben. 2020-ban már volt egy nagyobb fejlesztési beruházás az intézményben, akkor is vásároltak új orvosi berendezéseket. 

Ez a CT gép, amellyel most bővült az egészségügyi intézmény, a legmodernebb technológiát képviseli és olyan vizsgálatok is elvégezhetőek vele, amelyekért eddig a vármegyei kórházba kellett utazni az embereknek.

 Az eszköz működtetésére új kiszolgáló helyiségek is szükségessé váltak, ezért azokat is ki kellett alakítani, hogy a sugárvédelmi szempontoknak megfeleljen – emelte ki a az igazgató főorvos. Az új diagnosztikai eszköznek köszönhetően lerövidül a várakozási idő, vagyis a vizsgálatra várók száma, hiszen 2024. január 1-től heti 24 órában fog működni.

Életmentő diagnosztika

Ez a CT berendezés egy karácsonyi ajándék a szerencsieknek és a környékbelieknek is

 – hangsúlyozta dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő. Nagyon sokat dolgoztak azért az intézményben dolgozók, hogy a pályázat sikeres legyen és megkaphassák az eszközt, ezért pedig mindenképpen köszönet jár. A szerencsi egészségügyi intézetnek nagyon szép eredményei vannak, 18 település lakóját látják el az év minden napján – hangoztatta a képviselő. 

Dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő. Fotó: Bujdos Tibor

Nagyon kevés vidéki kisváros rendelőintézetének van hazánkban ilyen CT gépe. Bár ez az álom 2017-ben született meg először, ez akkor és még napjainkban is igen nagy ritkaságnak számít – tette hozzá dr. Koncz Zsófia. Olyan új egészségügyi szolgáltatást tudnak ezzel biztosítani a jövőben, amely életeket menthet, hiszen a diagnózis gyors felállításához szükséges.

Fontos a város életében

A CT berendezés működését, az eszköz használatának előnyeit a diagnosztikában és minden további szakmai tudnivalót dr. Varga Szilvia radiológus ismertetett a jelenlévők számára. Végezetül Nyíri Tibor, Szerencs polgármestere mondott köszöntőt. Beszédében kifejtette, hogy sajnálatos módon az ő családjában is volt olyan betegség évtizedekkel ezelőtt - amikor még az orvostechnika nem állt a mai szinten –, amelyet gyógyítani lehetett volna, ha időben felismerik. Ezért is rendkívül fontos, hogy a város rendelőintézete egy új CT berendezéssel gazdagodott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában