boon.hu video

2023.12.11. 20:00

Robotokkal gyógyítanak a kórházainkban - fotókkal, videóval

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - Mágnesterápia, lézer, ultrahang, multifunkciós elektroterápia, nyirokmasszás készülék, lökéshullám terápia, végtagmozgatók.

Tiszlavicz Luca

Dr. Révész János főigazgató büszke az új készülékekre

Fotó: Ádám János

Fizikoterápiás készülékkel, rehabilitációs robotokkal bővült a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gyógyító eszközparkja Az egészségi állapot helyreállításához szükséges modern feltételek biztosítása uniós projekt részeként. Elsősorban az ideggyógyászati betegségek következtében mozgáskorlátozottá váló betegek rehabilitációs kezelésében használható, robot és computer által támogatott terápiás eszközöket vásárolt a kórház.

Az intézmény összesen 31 készüléket kapott, melyek a székhelyen, a Szikszói, a Szent Ferenc, a Mezőkövesdi Tagkórházakban, illetve a Központi Fizioterápiás Szolgálatnál álltak munkába. 

 Tudás, minőség és mennyiség 

Dr. Révész János főigazgató elmondta: ,,Számunkra mindez azért fontos, mert a rehabilitációnak három alapfeltétele van. Az első az, hogy a beteg rehabilitálható legyen, tehát rendelkezzen azoknak a mentális és fizikai képességeknek az alapjaival, amelyek lehetővé teszik, hogy együttműködjön a személyzettel, illetve igénybe vegye a rendelkezésre álló gépműszerparkot - emelte ki. - "Második nagyon fontos feltétel a személyzet tudása. Olyan dinamikusan fejlődik már az egészségügy, hogy a különböző eszközöknek, gépeknek, műszereknek a nyomon követése, a alkalmazás technológiájának elsajátítása komoly kihívást jelent a szakemberek számára. A harmadik pedig a műszerpark elérhetősége a betegek számára, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű berendezés álljon a rendelkezésre.”

Elmondta, hogy a pályázattal több gépállományukat tudták bővíteni, illetve hét olyan készülék is a rendszer része lett, melyek teljesen újszerűek a számukra. 

Elsősorban végtag sérültek és bénultak rehabilitációjában nyújt új perspektívát ez a fejlesztés.

Számos fizikoterápiás készülék érkezett a kórházhoz - tudtuk meg. Ilyen a mágnesterápia, a lézer, az ultrahang, a multifunkciós elektroterápia, a nyirokmasszás készülék, a lökéshullám terápia, valamint a végtagmozgatók. Ezek mellett pedig kiemelkedő mértékű fejlesztés, hogy rehabilitációs robotokkal bővül az eszközpark. Ezek az alsó és felső végtag kezelésére alkalmas robot által és computer által támogatott készülékek. 

A technika és a gyógyítás találkozása 

Dr. Kardos Zsófia, a Szent Ferenc Tagkórházának orvosigazgató helyettese elmondta: a rehabilitáció célja, hogy minél rövidebb idő alatt vissza tudják adni a betegeknek azt a teljes mozgástartományt, funkciót, stabilitást, amit el tudnak érni a kezelésekkel annak érdekébe, hogy minél teljesebb életet tudjanak élni. 

korhaz-robotizalt-fejlesztes-04-aj
A mozgásszervi rehabilitációt segíti a készülék 
Fotó: Ádám János

Hozzátette, a Szent Ferenc Tagkórházban 65 ágyon működik kardiológiai rehabilitáció, ahol elsősorban a szívinfarktuson, szívműtéten átesett betegeknél történik fizikális helyreállítás, illetve teljese kivizsgálás és ezáltal próbálnak a funkcionális állapotukon javítani. Emellett pedig két osztályon majdnem 120 ágyon mozgásszervi rehabilitációt végeznek.

Kiemelte, a tudomány, a technika és a gyógyítás találkozásával évek alatt fejlesztették ki ezeket a gépeket, ami a betegek gyógyulásában segít, visszaadják azokat a funkciókat, amiket elvesztettek. A fizikoterápiás készülékek mellett a rehabilitációs robotterápiának előnye, hogy a hagyományos kezelésekhez képest a páciensek többször tudják megismételni a gyakorlatokat, a gép csak éppen annyira és abban segíti a beteget, amelyre és amennyire szüksége van. Integrált ügyességi játékok, virtuális valóság segíti a kezelést. 

Komplex terápia, robotizált eszközök 

Az eseményen több eszközt is bemutattak a szakemberek. Ilyen egy komplex terápiás gép, amiben együtt van egy ultrahang, lézer - és különböző elektroterápiás készülékek. A kezelések fájdalomcsillapító és gyulladás csökkentő hatásúak, több lehetőségét is ki tudják használni a gyógyításban. 

Emellett pedig négy darab robot által asszociált készülék érkezett. A legnagyobb, óriási segítséget nyújt azon betegeknek, akiknek alsó végtagi bénulása van. Rögzítésre kerül a beteg alsó végtagja és a gép mozgatja azokat, járásnak megfelelő dinamikával és folyamatosan érzékeli azt, hogy a beteg mekkora izomerőt tud kifejteni és annyira támogatja csak amennyire szükségese. Ezáltal növeli az izomerőt és megtanítja neki, a helyes járás mintázatot is többek között. Egy másik készülék pedig egy interaktív tábla, mely felső végtagi motoros funkció javítására szolgál. 

korhaz-robotizalt-fejlesztes-08-aj
Mint egy iskolai interaktyv tábla
Fotó: Ádám János

Az eszközöket elsősorban ideggyógyászati betegség után kialakuló állapotokban tudják használni az intézményben. A fejlesztés értéke megközelíti a 700 millió forintot.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában