Egészség

2023.12.10. 14:25

Rendhagyó vizsgálat ajándékba a hajléktalanoknak (fotókkal)

Sztereotípia, hogy a hajléktalanok egészségügyi állapota rosszabb lenne egy átlag magyarénál, hangzott el a miskolci rendezvényen.

Ujlaki Attila

Szűrőnapot tartottak a hajléktalanoknak vasárnap a Baross utcai Hajléktalanszálló melletti épületben a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház és a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezet Hajléktalanokat Gondozó Központja szervezésében.

Fotó: Ádám János

Szűrőnapot tartottak a hajléktalanoknak vasárnap a Baross utcai Hajléktalanszálló melletti épületben a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház és a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezet Hajléktalanokat Gondozó Központja szervezésében.

Tradíció, hogy együttműködnek

„Minden évben igyekszünk valamilyen jelentős közjót tenni, így idén folytatva az együttműködést jutottunk arra, hogy ezzel a rendhagyó és hasznos vizsgálattal segítünk a hajléktalan embertársainkon” – mondta Dr. Kostyál László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgató helyettese. Hozzátette: azt gondolták, hogy egy szűrő jellegű egészségügyi program nagy segítség lesz az szállón lakó pácineseknek.   

Duberné Dunaveczki Éva, a Hajléktalanokat Gondozó Központ intézményvezetője arról beszélt, hogy idén ezt a felajánlást kapták a vármegyei kórháztól. 

Ma negyven hajléktalan személy hasi és carotis ultrahang vizsgálatát végzi el a centrum itt nálunk

– mondta. Rámutatott: tradíció, hogy ebben az időszakban a kórház felajánlást tesz az intézmény felé. „A kezdeményezés, eddig adománygyűjtés, élelmiszerosztás is volt az akciók sorában” – részletezte.

Megfelelő ellátást kapnak

Azt is megtudtuk, hogy a hajléktalan emberek önkéntes alapon jelentkezhettek a vizsgálatra. 

„Jelenleg háromszáz hajléktalan tartózkodik a központban, és közülük jelentkeztek negyvenen a vizsgálatokra” – mutatott rá. Arra is kitért, hogy azért jó ez a kezdeményezés, mert ezek az emberek nehezebben jutnak el szűrésre. „A társadalomban sajnos van egy olyan sztereotípia, hogy a hajléktalan emberek egészségügyi állapota rosszabb az átlagnál, azonban ez nem igaz, semmivel sem rosszabb” – húzta alá. Azt is ismertette: ha esetleg valakinél találnak valami rendelleneset, azt tovább küldik a kórház illetékes szakrendelésére, hogy megfelelő ellátást kapjon”. 

A kórház egyébként nemcsak a vizsgálatot biztosította, hanem különböző adományokkal is kedveskedett a Hajléktalan Gondozó Központnak. Többek között tartós élelmiszert, gyümölcsöket és édességeket vittek az ott élőknek.

Hatékonyan tudnak segíteni

Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezetének elnöke pedig arról beszélt, hogy ez az akció hatalmas segítség a szervezetük számára, mert így még hatékonyabban tudnak segíteni a hozzájuk forduló bajbajutottakon. Arra is emlékeztetett, hogy már hosszú ideje jó a kapcsolatok a vármegyei kórházzal,  és sok közös akciójuk volt már, tavaly éppen a Szinva teraszon, ahol ételosztást tartottak. 

Ultrahangos vizsgálatok

A hasi ultrahang teljes képet ad a hasüreg állapotáról. Az ultrahangvizsgálat olyan képalkotó eljárás, amelynek során a hasüregi és kismedencei szerveket vizsgálják; a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, lépet és veséket, a kismedencében a húgyhólyagot, a méhet, a petefészkeket és férfiaknál a prosztatát. A - carotis - nyaki verőér ultrahangos vizsgálata: a nyakban futó verőerek állapotát vizsgálja az erek esetleges elzáródását, szűkületét. Az agy működéséhez nélkülözhetetlen az oxigénben és tápanyagokban gazdag artériás vér, amit a (carotis)-rendszeren és a nyakcsigolya (vertebrális) verőereken keresztül kapja meg. A nyaki ütőerek érelmeszesedése komoly következményekhez vezet. Ilyen például az érfalban lerakódott plakkok, melyek érszűkületet okoznak, ezáltal pedig akadályozhatják az agy normális vérellátását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában