Munkába áll

2023.11.18. 16:00

Atom végleg elköszönt a Miskolci Egyetemtől (fotókkal)

Miskolc - Ahhoz, hogy valaki egy kutya nevelőszülője legyen, nem szükséges, hogy kutyás tapasztalata legyen.

Boon.hu

Atom elbúcsúzott az egyetem vezetőjétől is

Forrás: Miskolci Egyetem

Atom volt az első labrador retriever, ami a Miskolci Egyetemen nőtt fel, írtuk korábban. Erre azért volt szükség, hogy szocializálódjon, mert belőle vakvezető kutya lesz. 

„Ezeknek a kutyáknak szocializálódniuk kell, hogy majd a későbbiekben munka közben ne zavarja meg őket a tömeg és például a különböző hangok – magyarázta Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány szakmai vezetője, majd hozzátette, amit pluszban meg kell tanulniuk, mint nem munkakutya társaiknak, az az alkalmazkodás. – Minden vakvezető kutyának fontos, hogy jól kezelje a változásokat, mint ahogy a mai gyorsan változó világban minden kutyának, embernek és élőlénynek is lényeges ez. Egy munkakutya nem zuhanhat össze, ha például nem a megszokott úton mennek, ha villamos helyett pótlóbusz jár, ha lezárták a járdát, és át kell menni a túloldalra. Ahhoz, hogy ők könnyedén hozzászokhassanak a változásokhoz, van kölyökcsere és panzió is. Ez azt jelenti, hogy a nevelőszülők akár két hétre is elutazhatnak nyaralni, addig is tudják, a kutya jó helyen van, mert például egy másik nevelőszülő vette magához.” 

Mindenben segít az alapítvány 

Ahhoz, hogy valaki egy kutya nevelőszülője legyen, nem szükséges, hogy kutyás tapasztalata legyen. 

„Az alapítvány mindenben segít a jelentkezőknek. Adunk pórázt, etetőtálat és tápot, fizetjük az állatorvosi ellátását, a sok-sok szűrővizsgálatot, az ivartalanítást, vitaminokat, féreghajtókat, de segítünk tanácsokkal is, hiszen utánkövetjük, hogy hogyan fejlődik a leendő vakvezető” – mondta a szakember, aki elárulta, több nevelőszülőre lenne szükség, hogy a rendszer biztonsággal működjön. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában