Az újraélesztés világnapján

2023.10.16. 14:34

Százötven másodperc az életért a miskolci Szemerében

Az idén 150. évfordulóját ünneplő iskola diákjai hétfőn reggel 150 másodpercen keresztül mutatták meg az újraélesztés technikáját az iskola aulájában.

Póczos Nikolett

Bemutatták az újraélesztés technikáját a világnapon

Fotó: Ádám János

Az Újraélesztés Világnapjához kapcsolódóan a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezete és a Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium közös szervezésében a diákok 150 másodpercen keresztül mutatták meg az újraélesztés technikáját.
A koreográfia egyik résztvevője Füredel Rebeka Anna fontosnak tartja, hogy minél gyorsabban és szakszerűbben tudjon segítséget nyújtani, ha szükséges. Bár még sosem került ilyen helyzetbe, de ha előfordulna, tudja mit kell tennie.
Laták Kamilla, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei koordinátora elmondta, minden évben különös figyelmet fordítanak arra, hogy méltó módon ünnepeljék meg az újraélesztés világnapját. 

„Idén az iskola évfordulójához kapcsolódtunk, és egy 150-es számot formáltak diákok, akik ambubabán mutatták be a helyes újraélesztés technikáját és ezzel együtt azt, hogy mit tehetünk az emberi életért 150 másodperc alatt- mondta Laták Kamilla. Így az egészségnevelés részeként bevonjuk őket programjainkba, és felhívjuk a figyelmüket az önkéntesség fontosságára, és akár a véradásra is - tette hozzá a koordinátor, majd kiemelte, egy praktikus tudást sajátíthatnak el a fiatalok, melynek ismeretét a későbbiekben is kamatoztathatják, például a jogosítványszerzésnél.
A Magyar Vöröskereszt alaptevékenységei közé tartozik az elsősegélynyújtás oktatása és népszerűsítése. A szervezet országszerte rendezvények, tanfolyamok ezreit szervezi meg, emellett külön hangsúlyt fektet a fiatalok oktatására, hogy szükséghelyzetben kompetens elsősegélynyújtóként tudjanak helyt állni.
Az iskola igazgatója, Deák Szabolcs hozzátette, hogy ezt a mai napot az iskolában vetélkedők, játékos programok is kiegészítik. Litványi József Béláné oktató pedig hozzátette, hogy a programokhoz plakátverseny, Merj, Tedd, Nyersz jeligével is kapcsolódott az iskola, ezekre osztályok jelentkezhettek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában