Bicentenárium

2023.10.17. 10:22

Petőfi mellszobrot avattak Tokajban

Felavatták Petőfi Sándor bronz mellszobrát a Tokajban. A Pap Miklós Népfőiskola kezdeményezésben felállított alkotás a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódik.

Átadták az új, a város első Petőfi szobrát Tokajban

Fotó: EJ

A szoboravató ünnepségen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke kiemelte, a világszerte ismert költő mindössze huszonhat évet élt, mégis hatalmas életművet hagyott maga mögött.
„Petőfi szinte minden napjáról van feljegyzés, ritka tünemény az ő élete. Idén, amikor születésének kétszázadik évfordulóját ünnepeljük, újra tanulmánykötetek és elemzések kutatják munkásságát” – fogalmazott az alelnök. Hozzátette, Petőfi körül a mai napig sok a rejtély, sem a születésének, sem a halálának pontos helye mai napig nem tisztázott.
„Most, amikor szerte a világban szobrokat döntenek le mi szobrot avatunk Tokajban.” – tette hozzá Lezsák Sándor. 
Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vállalt abban, hogy a város első Petőfi szobra elkészülhetett.   
„Amikor szobrokat avatunk, akkor mindig a következő generációknak hagyjuk itt ezeket az műemlékeket” – mondta el Koncz Zsófia. 
A Petőfi 200 emlékévre készült alkotást Lantos Györgyi szobrászművész készítette. A szobor felállítását a kormányzat mellett a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában