Szathmáry-Király Hanna ajándékai

2023.10.10. 19:00

Műtárgyakkal gazdagodott az edelényi kastély + fotók

Edelény - Mária Magdolnát ábrázoló festménnyel, két, francia generálisokat megörökítő, valamint egy bibliai témájú rézmetszettel és két korabeli gyertyatartóval lett gazdagabb az Edelényi kastély Szathmáry-Király Hanna jóvoltából.

Szathmáry-Király Hanna adományozta az értékes műtárgyakat a kastély számára

Forrás: vármegyei önkormányzat

Az Edelényi Kastélyszigetre látogatott Szathmáry-Király Hanna, a Szathmáry-Király nemesi család borsodi ágának leszármazottja. Látogatásuk során többek között megnézték a Hanna asszony által a kastélynak adományozott, illetve most már ott kiállított és letétbe helyezett művészeti alkotásokat.

Szathmáry-Király Hanna ugyan még Németországban él, de tervezi hazaköltözését. Azonban az ősi magyar nemesi család borsodi ágának képviselőjeként mindig fontosnak tartotta a szülőföldjéről hozott hagyományok ápolását, ahogy az itteni értékekhez való hozzájárulást is.

Edelényi látogatása során értékmentő és értékteremtő tevékenységének köszönhetően gyarapodott adományaival az Edelényi Kastélysziget tárlata. Ezek között van két metszet, egyik a francia generális Louis-Francois de Boufflers-t (1644-1711), a másik Victor-Marie d’Estrées-t (1660-1737) Franciaország marsallját ábrázolja. Szintén a kastélynak ajándékozta a József és Putifárné című rézmetszetet, valamint egy ismeretlen művésztől származó, Mária Magdolnát ábrázoló festményt – ez utóbbi a kastély kápolnájában látható. Ezen kívül két, XIX. századi réz gyertyatartóval is gazdagodott a kastély, melyek remekül illeszkednek az enteriőrbe.

Szathmáry-Király Hanna látogatása során elmondta, személyes kötődése van a környékhez, hiszen nagyapja múcsonyi nagybirtokos volt. Ugyanakkor azért is választotta az Edelényi kastélyt ezeknek a művészeti tárgyaknak, mert fontos volt számára, hogy jó helyen legyenek és a nagyközönség is láthassa azokat.

Bánné Dr. Gál Boglárka, a kastélyt fenntartó Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzatának nevében köszönetét fejezte ki Szathmáry-Király Hannának, és biztosította arról, hogy a kastély számára felajánlott és most már itt kiállított műalkotások jó helyre kerültek. Az utóbbi időben nagyon sokan keresik fel az Edelényi kastélyszigetet, így a nagyközönség is láthatja a felajánlott műalkotásokat, másrészt azok korban és stílusban is illeszkednek a kastélyhoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában