Edelény látványossága

2023.07.13. 17:30

Kastélycsodát építettek a Bódva-folyó szigetére - Fotókkal, videókkal

Az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély Magyarország egyik legnagyobb kastélya, a kora barokk építészet kiemelkedő emléke a vármegyei önkormányzat révén újra várja a látogatókat.

Szaniszló Bálint

Csodájára járnak az edelényi kastélynak.

Fotó: Ádám János

A Bódva folyó szigetére épített meseszép kastélyegyüttes és a park régi pompájában várja a látogatót. Mesés falfestményekkel díszített helyiségei teszik különlegessé ezt a műemléket, ebben a kastélyban látható Magyarország egyik legnagyobb összefüggő rokokó falképsorozata. A kastély építtetőinek és lakóinak történetével látványos 3D-s játékfilmen keresztül ismerkedhet meg az érdeklődő, amelynek megtekintését a belépőjegy ára tartalmazza. A filmben szereplő művészeti motívumok és a kastély egykori lakóinak alakjai a kastély falain köszönnek vissza, amikre a vezetett látogatás során játékos formában hívja fel a figyelmet a tárlatvezető.  A kisebb és nagyobb gyermekeket fűzfa játszókert várja a kastélyt övező mintegy 12 hektáros parkban.

Megmentették a megye értékét 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés június 14-i ülésén elfogadta az Építési és Közlekedési Minisztérium, valamint a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. együttes javaslatát az Edelényi Kastélysziget üzemeltetésének átadásáról.

A határozott idejű megállapodás lejárta után lehetőség van folytatni a megkezdett együttműködést. A magyar állam a kastély üzemeltetéséhez 270 millió forrást biztosít. 

Demeter Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője a kastély jövőjével kapcsolatban azt mondta, hogy felvetődött az épület bezárásnak gondolata is, de folyamatosan arra törekedtek, hogy a műemléképület a jövőben ismét zavartalanul tudjon működni, hiszen az a régió egyik legfontosabb turisztikai látványossága. 

Oláh Zsanett, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a háromoldalú megállapodás, melynek célja a fenntartható működés biztosítása mellett a helyi közösségek és vállalkozók minél szélesebb körű bevonása, jelentős előrelépés a kastélysziget fenntartható működésének biztosítása felé. 

Bánné dr. Gál Boglárka közgyűlési elnök ígéretet tett arra, hogy jó gazdái lesznek a vármegye egyik kiemelt turisztikai értékének. Az önkormányzat korábbi portfóliójában már volt kastélyüzemeltetés, az elmúlt években pedig jelentős munkát végeztek a térségi turizmus erősítése érdekében - jelezte.

Az Edelényi kastély kívülről

Kukkantson be az Edelényi kastélyba!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában