Zárultak az Országos Könyvtári Napok

2023.10.08. 15:44

Ők lettek az olvasók királya és királynője a miskolci könyvtárban (fotók)

Megkoronázták a legjobbakat Miskolcon az Országos Könyvtári Napok zárásaként.

Répássy Olívia

Török Kinga és Tóth Bálint kapták meg elismerésként a koronát

Fotó: Ádám János

A hagyományokhoz híven megválasztották a legfiatalabb, legidősebb és legszorgalmasabb olvasót is, ebben az évben azonban először lett valaki örökös tagja a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárnak. 

Varga Gábor igazgató elmondta, az idei országos, egyhetes rendezvény mottója az volt: Hídépítők – a könyv híd, a könytár összeköt.

"Népszerűségnek örvendett minden programelemünk. A könyves vasárnapi vetélkedőnkre még soha nem jelentkeztek ennyien, mint most. A vármegye tizenöt településének huszonöt iskolájából nyolcvannyolc pályázat érkezett, valamint több mint harminc család vett részt. S habár versenyként hirdettük meg, de úgy gondolom, itt mindenki győztes, aki a családdal ellátogat a könyvtárba, hiszen nagy élményekkel lehet távozni innen."

Színes programmal készültek idén is

Víg Balázs Puszirablók című könyvével foglalkoztak az olvasók. A meseíró elmondta, az a legjobb, ha nemcsak a gyerekek élvezik egy meseíró művét, hanem a szüleik is. 

Megható volt és nagyon örültem, hogy részt vehettem a versenyben. A legnagyobb megtiszteltetés egy írónak, ha sokan olvassák el a könyvét.

Az egy hét alatt voltak író-olvasó találkozók, gyermekfoglalkozások, bábelőadások, mesés családi vetélkedő, játékos feladatok, mesterségek játszóháza, népi ügyességi és készségfejlesztő játékok, kézműves foglalkozás, mentőkutyás bemutató, színházi táncos produkció és kedvezményes beiratkozási lehetőség.

Gál Mihályné Éva az unokáival jött a könyvtárba, ahová, elmondása szerint, rendszeresen járnak. 

Robi kilencéves, ő a Ropi naplóját szereti nagyon olvasni, vagy a minecraftos könyveket, Liliom pedig nyolcévesen a Bori-könyveket bújja. Engem nagymamám szoktatott rá az olvasásra, és ugyanezt adom át az unokáimnak is, mert szerintem amelyik gyerek olvas, az gondolkozni is fog

– mondta a nagymama, aki hozzátette, az olvasás fejleszti a szókincset, a kifejezőkészséget és a képzeletet, így a gyerekek az iskolában is könnyebben veszik az akadályokat.

Miklós Katalin, a Gyermekkönyvtár vezetője felsorolta a díjazottakat. A hercegek és hercegnők között voltak olyan településekről pályázók, ahonnan most először jelentkeztek az olvasásnépszerűsítő versenyre. Érkeztek pályázatok Felsőzsolcáról, Vámosújfaluról, Dédestapolcsányból, Mezőcsátról, Ragályról, Tiszaújvárosból, Kazincbarcikáról, Gesztelyből és Göncről is a miskolciak mellett. A díjazottak még tortát is kaptak.

A díjazottak

Az olvasók királya: Tóth Bálint lett Gesztelyből.
Az olvasók királynője: Török Kinga Miskolcról.
Legfiatalabb olvasó: Somlai Sára, testvére, Nóra vette át az ajándékot.
Legidősebb: Wrbata Ernőné
Legszorgalmasabb: Fáy Zsigmond és Amrus Mózes
A könyvtár örökös tagja lett Vereskői Jánosné Csöpike néni, aki tanító volt negyvenöt éven át.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában