boon.hu video

2023.10.07. 20:00

Mintegy ezer látogatónak lett úticélja Újmassa (fotókkal, videóval)

Tizenhatodik alkalommal tartották meg a Fazola Napokat a Bükkben.

Répássy Olívia

A kovácsolás rejtelmeibe is bevezették az érdeklődőket az őskohónál tartott rendezvényen

Fotó: Ádám János

Csak szombati napon indult zenés Fazola-vonat a Dorottya utcai végállomásról. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) Massa Múzeumánál a Perecesi Bányász Fúvószenekar lépett fel, majd Veres Pál, Miskolc polgármestere ünnepi megnyitó beszéde után következett a tiszteletbeli kohászavatás. 

"Idén Szunyogh László, Miskolc város főépítésze kapta ezt az elismerést az Újgyőri főtéren felállított kohász emlékműért tett munkájáért – mondta el Harcsik Béla szervező, aki az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány kuratóriumának elnöke és az MMKM Kohászati Gyűjteményének muzeológusa. – Sok család volt kíváncsi a fesztiválra, mintegy ezer látogató választotta úticéljának ma ezt a helyet. A programok közül legszebb a látványcsapolás, amit számos hengerelési és kovácsolási bemutató követett a Hámorműhelyben. A rendezvény a Múzeumok Őszi Fesztiváljának egyik eleme, a hely szelleméből adódóan itt ezzel emlékezünk meg Fazola Henrik és Fazola Frigyes munkásságáról" – mondta a szervező, akivel szó esett arról, hogy Fazola Henrik Németországból jött (a német Hammer szóból származik a Hámori helységnévjelölő szavunk – a szerk.), hogy vasércet bányásszon a Bükkben, fiának, Frigyesnek pedig az újmassai kohót és a Hámori-tó gátját köszönhetjük, ami létrehozta Magyarországon az első víztározót.

A családosoknak külön készültek

Bárki kovácsinasnak állhatott, ahol szeget kovácsolhatott egy valódi kovácsmester irányításával. A Miskolci Egyetem két kara, az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar, valamint a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar hozott foglalkoztató játékokat a gyerekeknek. A tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások mellett azonban jutott idő madárgyűrűzésre, gombaismertetőre, beszélgetésre iparról és gazdaságról, továbbá megtartották a második Fazola Kamakupát is, amely játékot a Vasgyárban játszották a gyerekek az elmúlt évezredben és az Észak-Keleti Átjáró Egyesület elevenített fel kutatásai alapján.

Nagy Balázs családjával érkezett a programra, azt mondta, nem is tudtak arról, hogy itt most rendezvény van. 

"Feleségemmel Gyálról már nagyon sokszor ellátogattunk Lillafüredre, beleszerettünk a helybe. Most pedig egyszerűen csak szerettük volna megmutatni az öt és féléves lányunknak, hogy milyen volt régen egy kohó. Mikor két évvel ezelőtt Miskolcon jártunk, csak Lillafüredig tudtunk feljönni a kisvonattal, mert akkor újították fel ezt a vonalat, most ezt is megnézhettük" – mondta a családfő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában