Róluk szól a hét

2023.10.08. 09:00

Az önkénteseké lesz a főszerep Kazincbarcikán

Kazincbarcikán húsz civil szervezet bevonásával tartja meg idén az Önkéntesek Hetét a KEF.

Detzky Anna

Dienes Mária ajándékot nyújt át Neszádeli Gyula bőr- és papírműves kiállítónak 2022-ben

Forrás: Szűcs Mara

Fotó: Picasa

A napokban, hétfőtől hétfőig rendezi meg a járási székhely több helyszínén a hagyományos XXII. Önkéntesek Hetét a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma (KEF). Az október 9-én kezdődő színes rendezvénysorozat programjai között, amelyeket a fő szervező közösségi oldalán lehet elérni, helyet kap majd a népművészet, a kézművesség és a gobelin. Továbbá lesz szó a diákok, az idősek és rászorulók felé végzett önkéntes szolgálatokról, az egészséges táplálkozásról és az életmentésről is. Az ingyenes programsorozatot délután 4 órától a Don Bosco Sportközpontban indítják útjára egy kiállításmegnyitóval, ahol a városban alkotó közösségek képzőművészeti munkáit lehet megtekinteni. A tárlatot Neszádeliné Kállai Mária népi iparművész, a népművészet mestere nyitja meg. Műsort adnak a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai. 

– Az ENSZ 2001-et az önkéntesek évének nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet arra az emberi-társadalmi és nem utolsósorban gazdasági szempontból fontos tevékenységre, amelyet az önkéntesek végeznek szerte a világon – tudatta olvasóinkkal Dienes Mária fő szervező, a KEF elnöke. – Ehhez a kezdeményezéshez még abban az évben százhuszonhárom ország mellett hazánk is csatlakozott, a civil szervezetek által szervezett Önkéntesek Hete elnevezésű nemzetközi rendezvénysorozattal. Ez nem más, mint több millió európai elhivatottságának ünneplése, akik szabadidejükben anyagi ellenszolgáltatás nélkül dolgoznak. Például az iskolákban, kórházakban és sportklubokban, vagy védik a környezetet, társadalmi szolgáltatásokat nyújtanak, és segítik a más országokban élő embereket. Az ő munkájuk és a több ezer önkéntes szervezet tevékenysége számtalan tekintetben jobbá teszi életünket. 

Jót cselekedni jó! 

A témahét célja az önkéntesség és a helyi civil szervezetek munkájának népszerűsítése. 

– A KEF az országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva, több partnerével összefogva Kazincbarcikán is elindította a „Jót cselekedni jó!” jegyében az Önkéntesek Hetét, amelyet azóta évente októberben rendezünk meg. Ezzel célunk a szolidaritás, a tolerancia eszméjének és az önkéntes munka értékének, társadalmi hasznosságának kifejezése. Továbbá hogy ráirányítsuk az emberek figyelmét a civil szervezetek és az önkéntesek munkájára. Szeretnénk népszerűsíteni az önkéntességet és azt, ha növekedne a társadalmi elismertsége. A programot igyekeztünk úgy összeállítani, hogy minden korosztály találjon benne kedvére való alkalmat. Idén tíz napon át tíz izgalmas esemény várja az érdeklődőket. Ebbe húsz civil szervezet közül tizenhét szervezőként kapcsolódik be, a többiek pedig aktív résztvevőként. Kölcsey Ferenc nyomán hisszük, hogy 

Egyedül a legnagyobb erő sem tehet mindent, mondhatnám, nem tehet sokat: egyesített erőknek pedig a lehetetlennek látszó is gyakran lehetséges

– idézte a KEF elnöke. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában