boon.hu video

2023.09.02. 17:27

Régi gépek és régi barátok együtt Mezőkövesden + fotók, videó

A XXIV. Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozót Mezőkövesden rendezték meg.

Pap Gyula

A gépek felvonulása volt a találkozó leglátványosabb része

Fotó: Vajda János

A Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft., Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeuma és a Mezőgazdasági Gépmúzeumért Közhasznú Alapítvány szombaton rendezte meg XXIV. Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozót Mezőkövesden. 

A program a veterán traktorok, motorok, autók indulásával kezdődött, majd a felvonulásról visszaérkezett gépek bemutatása következett a múzeum előtt, ahol a veterán gépek vezetői ismertették járműveiket, amelyeket a nap folyamán a Gépmúzeumban, az előtte lévő területen, valamint az Eötvös József úti játszótéren tekinthetett meg a nagyszámú érdeklődő közönség.

A megnyitó a Koós portán felállított színpadnál a Z3 - Z30 Mezőkövesd Postagalamb Egyesület galambröptetésével indult. A Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesületének műsoros köszöntője után Tállai András országgyűlési képviselő köszöntője hangzott el. Kiemelte: a legnagyobb jelentősége ennek a nagy hagyományú eseménynek, hogy régi ismerősök találkozhatnak évről-évre pompás járműveiket bemutatva a közönségnek és a régi barátokat üdvözölve, megemlékezve Hajdu Ráfis Jánosról.

Balra Tállai András országgyűlési képviselő. Fotó: Vajda János

Gépek bemutatója

Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere és Csirmaz István, a Mezőgazdasági Gépmúzeumért Kh. Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntő szavai után a stabil és lokomobil típusú erőgépek, mezőgazdasági gépek, eszközök bemutatása következett, Farkas László, magángyűjtő tolmácsolásában.

Sokan voltak kíváncsiak a gőzgépes cséplésbemutatóra. A szakmai előadások a „Gazdaházban” zajlottak többek között a megemlékezés a múzeum alapító-névadójáról, Hajdu Ráfis Jánosról. Jubileumi évfordulós prezentációkat Kühne Edéről és Lábassy Jánosról mutattak be.

Farmerélet Amerikában címmel pedig időszaki kiállítás nyílt. A folyamatos programok között a látogatók részére kovácsbemutatót rendeztek. A múzeum lokomobil, stabilmotor és traktor gépeit pedig Lipusz Csaba mutatta be.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában