Körkép

2023.09.18. 14:00

Javában tart a szüret, itt a szőlő szezonja

A csemegeszőlő az egyik sláger a piacon.

Pap Gyula

Javában tart a szüret

Fotó: Löffler Péter

Benne vagyunk az egyik legnagyobb őszi mezőgazdasági tevékenység dandárjában. A szüreti munka augusztus második felétől október közepéig-végéig tart, fehérborokkal és a rozéval indul, majd a vörösborral zárul alaphelyzetben. Az időjárást folyamatosan figyelni kell, mert akár fél napon is múlhat, hogy milyen lesz a bor egyensúlya – mondják a szakemberek.

A borszőlő betakarítása mellett a piacokon megjelent az étkezési csemege szőlő. Mintegy két hete még csak a magyar saszla jelentette a kínálatot jelenleg 398-tól 599 forintos kilónkénti áron kínálják Miskolcon a Búza téri piacon. Ám a hétvégén kibővült a választék és megjelentek az olasz csemegék is. Van muskotályos szőlő és édes rozé 798 forintért, vagy extra édes magnélküli 998 forintért. A különlegességek között találunk hamburgi muskotályost és suvenírt 1299 forintos kilónkénti áron.

Ibolya szereti megkóstolni az idényjellegű gyümölcsöket és magára vonta a figyelmét a suvenir különleges alakja. Egy röpke kóstolás után választott is egy jól megtermett fürtöt.

Most várható nagyobb kereslet, hogy szélesebb lett a kínálat, de persze egy dinnye méretű forgalmat nem lehet a szőlővel elérni – tudjuk meg az árusok véleményét.

Központi segítség

A borpiaci nehézségek kezelése érdekében az Agrárminisztérium (AM) 1,6 milliárd forint keretösszeggel támogatást biztosít a borászatok számára védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására - tájékoztatott a tárca. Közleményükben emlékeztetnek, az Európai Unióban az elmúlt évek gazdasági nehézségei miatt komoly értékesítési nehézségek sújtják a bortermelőket, elsősorban a rozé- és a vörösborok esetében. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére idén 1,6 milliárd forintos keretösszeggel legfeljebb 90 ezer hektoliter rozé- és vörösbor lepárlása valósulhat meg támogatott módon, ami alternatív bevételi lehetőséget jelent azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek – írták.

Fotó: Szakony Attila

A támogatás mértékének megállapítása a lepárlásra szánt bor tényleges alkoholtartalma alapján történik, így egy liter bort 150 és 180 forint közötti nettó áron vesz át a lepárló. Egy bortermelő legfeljebb 2500 hektoliter borászati terméket szállíthat be az intézkedésben részt vevő lepárlóüzemek valamelyikébe; a beszállított bor csak védett eredetű, azaz oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott rozé- vagy vörösbor lehet, a tényleges alkoholtartalma pedig nem lehet kevesebb mint 11,5 százalék - olvasható a közleményben.

A támogatást a lepárlóüzem igényelheti és teljes mértékben át kell adnia azt a beszállító borászat részére. A beszállítási lehetőség a lepárlóüzem felé a tervek szerint a rendelet megjelenése után néhány nap múlva már megnyílhat - tették hozzá. Az intézkedés nyomán az érintett szegmensben érzékelhetően csökkenhet a kínálati nyomás, megkönnyítve ezzel a szüret menetét, emellett a támogatás segítségével a magyar gazdák magasabb áron tudják értékesíteni a megtermett szőlőjüket - írta az Agrárminisztérium.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában