boon.hu video

2023.09.13. 16:00

Negyven éves jubileumát ünnepelte a Baross klub

Vasutas múltjára emlékezett az összetartó szépkorú közösség.

Detzky Anna

Negyven év

Fotó: DA

Műsoros jubileumi ünnepséget rendezett a Baross Gábor Vasutas Nyugdíjas Klub 2023. szeptember 12-én, kedd délelőtt, a miskolci városháza dísztermében. Az idős közösség vasutas nyugdíjasokból alakult, de mostanra pártoló tagok és baráti társaságra vágyó idősek is csatlakoztak hozzá. Jelenleg a klub fő profilja kirándulások és irodalmi műsorok szervezése. A közelmúltban viszontagságos időket élt át a csoport, hiszen állandó helyük, a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház bezárt, de az átmeneti fedél nélküliség csak még jobban összekovácsolta a közösséget. 

A születésnapi rendezvényen közreműködött a Miskolci Versmondók Baráti Köre, a Tapolcai Kerek Kórus dr. Romhányi Róbert zongorakíséretével és Kerek Judit karnagy vezetésével, aki egyben a miskolci Polgármesteri Kabinet civil és esélyegyenlőségi referense. Az alkalmon minden meghívott vendéget hozzá illő verssel, vagy dallal köszöntöttek. 

Ünnepi műsor
Fotó: DA

„A mai nap nagyon fontos klubunk számára, hiszen születésnapot ünneplünk. A Baross Gábor Vasutas Nyugdíjas Klub negyven évvel ezelőtt alakult. Szeretjük városunkat, az elmúlt negyven év Miskolchoz köt minket” – köszöntötte az ünneplőket Szabóné Nagy Júlia klubvezető. „Egy klub életében a szakmai önállóság mellett mindig fontos, hogy egy nagyobb nyugdíjas közösséghez csatlakozzon. A Vasutas Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének (VNYKOSZ) alapító tagjai vagyunk. Ezenkívül beléptünk korábban a Társadalmi Egyesülések Országos Szövetségébe (TESZ), amely jelenleg helyet biztosít az összejöveteleinknek, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségébe (B.-A.-Z. NYÉSZ), amely rendezvényeivel, érdekvédő tevékenységével segíti életünket.” 

Közös pontok a várossal 

Varga Andrea alpolgármester azokról a közös pontokról beszélt, amelyek a Baross klubhoz fűzik. 

„Szeretem ezt a klubot! Összeköt minket az a gondolat, hogy hogyan gondolkodunk mi városlakók azokról a közösségekről, amelyek segítenek, támogatnak és megerősítenek minket” – mondta Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere és a a miskolci Idősügyi Tanács elnöke. „A TESZ-nek például a Baross nyugdíjas klub mellett tagja az általam vezetett Padtársak civil közösség is és időnként ugyanazt a helyiséget használjuk. Továbbá számos olyan ügy, kérdés és terület is van, amely összekapcsol minket. A miskolci Idősek Tanácsának elnökeként és mint Miskolcnak a humán területért felelős alpolgármestere tisztelettel és szeretettel kívánok boldog születésnapot a klubnak!” 

Védőháló a klubnak 

A VNYKOSZ anyagilag és rendezvényekkel is segíti a vasutas nyugdíjas klubokat az országban. 

„Nagy dolog és hosszú idő a negyven év egy klub életében. Akik megalapozták ezt a közösséget és tesznek érte, nem akármilyen feladatot vállaltak” – emelte ki Szentes Bíró Ferenc, a VNYKOSZ elnökhelyettese. „A mi 47 klubból álló országos szövetségünk 1995-ben alakult és azóta együtt dolgozunk a miskolci Baross klubbal, amely vasutas kulturális értékeket ment. A szövetségünk célja, hogy összefogja a vasutassághoz kötődő nyugdíjas közösségeket és országos rendezvényeket szervezzen számukra. Továbbá mint érdekérvényesítő közhasznú civil szervezet, együtt dolgozunk az idősek jobb életminőségéért. Sokáig a helyi vasutas közösségé volt a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház, amely sajnos bezárt. Mégis jó, hogy több nyugdíjas klubot tudunk anyagilag támogatni, köztük a miskolcit is. Az idén kicsit szerényebben, de annál nagyobb szeretettel.” 

Kulturális értékeket ment 

A vasút miskolci igazgatója, akivel szintén jó kapcsolatot ápol a közösség, a klub munkáját méltatta. 

„A mai jubileum alkalmából hoztam egy emléklapot, amely a következőt tartalmazza: Köszönjük a klub áldozatos munkáját, amivel hozzájárultak a vasutas hagyományok átadásához, a közösségi élet minőségének javításához, a kulturális igények kielégüléséhez és a szabadidő tartalmas eltöltéséhez” – olvasta fel Garamvölgyi Mihály, a MÁV Zrt. miskolci pályavasúti területi igazgatója, aki már a 30 éves jubileumon is jelen volt a Vörösmarty művelődési házban. „Kívánom, hogy őrizzék meg ezt a fiatalos lendületet és jó kedvet, amely például szolgál mindenkinek, különösen a fiataloknak!” 

A rendezvényen jelen volt még: Badány Lajos, Miskolc alpolgármestere, Suta Éva és Szűcs Ferencné, a TESZ jelenlegi és korábbi vármegyei elnökei, Gergely Józsefné, a B.-A.-Z. NYÉSZ alelnöke, Gőz Brigitta, a bezárt VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház volt vezetője, a baráti nyugdíjas klubok és a József Attila Könyvtár képviselői, ahol remények szerint a felújítás után állandó helyet kap majd a közösség nagy rendezvényeivel együtt.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában