Így látják a miskolci Fidesz-KDNP frakciók

2023.09.29. 11:55

„Mélypontra került az MVK"

Még a tömegközlekedési vállalat szakszervezetei és üzemi tanácsa sem támogatta a mindent felforgató menetrendi változtatásokat, amelyet tegnap fogadott el a közgyűlés és október 14-től lép életbe a városban.

Ujlaki Attila

Hollósy András és Bajusz Gábor önkormányzati képviselő a délelőtti sajtótájékoztatón

Fotó: Ujlaki Attila

„Kísérleti nyúltól az állatorvosi lóig, avagy Veres Pál polgármester nem érzi magát felelősnek a miskolci tömegközlekedés helyzetéért” – mondta Hollósy András, a miskolci Fidesz-KDNP frakciók szóvivője péntek délelőtti sajtótájékoztatóján, annak kapcsán, hogy tegnapi közgyűlési ülésükön a miskolci önkormányzati képviselők elfogadták az új Miskolc Városi Közlekedési Zrt. menetrendet. 

„Nem gondoltuk volna, hogy van még lejjebb a miskolci tömegközlekedésben" – hangsúlyozta. Rámutatott: az elmúlt négy évben radikálisan megritkították a járatokat, helyenként csak óránként vagy másfél óránként járnak buszok a peremkerületekben, Budapestre pedig hamarabb lehet eljutni, mint Lillafüredről Miskolctapolcára.

Mélypontra jutott a közlekedés

„Bevezették Magyarország legdrágább vonaljegyét és bérletét, a bliccelőket pedig ajándék vonaljegyekkel jutalmazzák” – húzta alá. Hozzátette: 2019-ig az ország legmodernebb közösségi közlekedése, busz-és villamos flottája működött Miskolcon, 3-5 percenkénti járatokkal, kiszámíthatósággal, tisztasággal. „2019-től pedig ezernyi sebből vérző, Veres Pál és a baloldali városvezetés által totálisan szétvert és szó szerint tömegközlekedéssé alacsonyodott. Ráadásul most egy újabb mélypontra jutott a legújabb változtatással” – mondta.

Az üzemi tanács sem támogatta a javaslatot

A politikus szerint a most elfogadott menetrend egy olyan mélypont, amelyből már nincs kiút a baloldalnak. 

„Ezzel a döntéssel ugyanis végérvényesen megbuktak! Megbuktak, mert Veres Pál a közgyűlés nyilvánossága előtt jelentette ki, hogy nem felelős a tömegközlekedés helyzetéért! Ha nem ő, akkor ki a felelős?” – tette fel a kérdést Hollósy András. Arra is kitért, hogy a tömegközlekedési vállalat szakszervezetei és üzemi tanácsa sem támogatta a szerintük mindent felforgató menetrendi változtatásokat. Arról is beszélt, hogy szerintük a városvezetés újabb eszeveszett kapkodás után, újabb blődségeket vezet be.

„A mindenki számára közérthető éjszakai É-s jelű járatokat, budapesti mintára 900-as előjelűre változtatják. A legnagyobb városrész, a csaknem harmincezres avasi lakótelep felé közlekedő 35-ös vonalon szóló buszok fognak közlekedni, ezáltal gigatumultust okozva, hiszen így sem fér fel mindenki a járatra” – részletezte. Azt is felvetette, hogy a Berekalja városrészben élőket ki tájékoztathatta arról, hogy már nem fog járni arrafelé busz. 

„Ki tájékoztatta a várost átszelő 101B-s autóbusz utazóközönségét a drasztikus változtatásokról? Ember legyen a talpán, aki tudni fogja, hogy melyik járatra szálljon fel, amikor így is folyamatosan akadozó problémák vannak a megállói digitális tájékoztató rendszerekkel, és olykor még a fiatalok által közkedvelt mobil alkalmazások sem működnek pontosan” – hangsúlyozta.

Bizonytalan a jövő

A politikus azt arra is rámutatott, hogy a baloldali városvezetés nem egyeztetett a közlekedési vállalat szakszervezeteivel és üzemi tanácsával sem, ez pedig vélhetően törvénybe ütköző. 

„Ezen felül csak az év végéig van fedezet a városvezetés szerint az új menetrend átalakítására. És utána mi lesz? Újabb, módosítás lesz majd, ki tudja hányadszor?” – vetette fel. „Felszólítjuk ezért Veres Pál polgármester urat és csapatát, hogy első körben mondassa le a politikai tanácsnokokat a tömegközlekedési vállalat felügyelőbizottságából, akik a miskolciak pénzéből eddig szerintünk semmilyen érdemi munkát nem végeztek” – mondta. Hozzátette: szerintük érdemes lenne megkérdezni a miskolciakat, hogy nekik mi lenne a legjobb, mert bár átlátható városházát ígértek, szerintük átláthatatlanul kusza döntéseket hoznak folyamatosan. „Harmadrészt pedig vállaljanak felelősséget a tömegközlekedésért és a tisztességes miskolciakat ne kísérleti nyúlnak, a tömegközlekedési vállalatot pedig ne állatorvosi lónak nézzék! Négy év városvezetés után nem ezt érdemlik a miskolciak” – zárta a politikus.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában