Buszmenetrend-ügy

2023.09.27. 16:33

Több év után mégis talált forrást a város az MVK járatsűrítésére

Csak az új menetrend megindítását garantálja a városvezetés, a későbbi finanszírozást homály fedi, ahogy azt is, hogy honnan lesz elég sofőr a járatokra.

Ujlaki Attila

Változik a menetrend Miskolcon, holnap döntenek az ezzel kapcsolatos előterjesztésről a képviselők

Fotó: Bujdos Tibor

Sajtótájékoztatót tartott szerdán Badány Lajos, Miskolc alpolgármestere és Kiss Péter, a Közlekedésszervező Osztály vezetője, az október 14-től bevezetendő új busz- és villamos  menetrenddel kapcsolatban. Az alpolgármester hangsúlyozta, a menetrendet csak akkor vezetik be, ha csütörtöki (holnapi) ülésén támogatja azt Miskolc város közgyűlése. „Egy olyan koncepciót dolgozott ki a Közlekedésszervező Osztály, amellyel sűrűbben közlekednek a busz- és villamosjáratok az eddiginél” – mondta. Hozzátette: az új menetrendet a város finanszírozza majd. „A bevezetés gyakorlati eredménye az utcán dől majd el” – húzta alá.

Egy óra helyett, fél óra csúcsidőn kívül

Kiss Péter arról beszélt, ha megszavazza a közgyűlés, az elfogadást követően mindenkit informálnak a változásokról. „A legfontosabb szempont az volt, hogy a csúcsidőn kívül sűrítsék a járatokat, egy óra helyett fél óra legyen a várakozási idő a járatok között” – ismertette. Rámutatott: az Avasról sűrűbben közlekednek majd a buszok, valamint a Hideg-sort is bekapcsolják újra a közlekedésbe.

Kiss Péter és Badány Lajos sajtótájékoztatón ismertette ma a részleteket
Fotó: Ádám János

Több év után találtak rá forrást

Portálunk munkatársa rákérdezett arra, hogy korábban a forráshiányra hivatkozva nem bővítették a menetrendet, akkor most miből tudják ezt végrehajtani. Badány Lajos azt válaszolta: „a lakosság részéről nagyon erős az igény a változtatás iránt, ennek a pótfinanszírozása eltörpül” – válaszolta. Rákérdeztünk arra is, hogy ez az „eltörpülő pótfinanszírozás” mégis mennyire rúg, azt válaszolta az alpolgármester, hogy tervezetten az év végéig 72 millió forintba. „A jövő évi számokat nem látjuk még” – hangsúlyozta.

Az Üzemi Tanács már visszavonatná

Korábban a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK Zrt.) reprezentatív szakszervezetei, valamint Üzemi Tanácsa szeptember 22-i dátummal levelet küldött Veres Pál polgármesternek. A levélben „megdöbbenéssel és mély sajnálattal vették tudomásul” a tervezett vonalhálózati és menetrendi változtatásokat, amelyeket ráadásul a dolgozói érdekvédelmi szervezetek kikerülésével akarnak bevezetni. 

Rákérdeztünk, hogy miért hagyták ki a szervezeteket az új mentetrend megalkotásából. Badány Lajos azt válaszolta, hogy a mentrend megalkotása szakmai kérdés. „Olyan irányú változás nem következik be, hiszen ugyanazt a feladatot látják el a munkavállalók, mint eddig” – válaszolta. Azt is megkérdeztük az alpolgármestertől, hogy mit szól ahhoz, hogy a szakszervezetek szeretnék még a kihirdetése előtt visszavonatni a menetrend tervezetét, mert szerintük nincs egy sűrűbb menetrendre elegendő apparátusuk. Az alpolgármester azt válaszolta, hogy valóban szűkös a mozgásterük, de el tudják indítani a programot. Azt, hogy a későbbiekben mi lesz,  ő sem tudta megmondani. „Hosszabb távon mindenképp beavatkozásra lesz szükség, hiszen az elmúlt hónapokban is több sofőr távozott a cégtől” – ismertette. Azt is megtudtuk, hogy az MVK a jövőben továbbra is bérel buszokat más városoktól.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában