Sikertörténet

2023.09.14. 08:00

Már száz fölötti a jelentkezők száma a duális képzésre

Százkilenc diáknak adta oda vállalatához szóló belépőkártyáját a Mol Petrolkémia.

Répássy Olívia

Fotó: Ádám János

Idén újra hirdetett duális képzést Magyarország legnagyobb integrált olaj-, gáz- és petrolkémiai vállalatcsoportja. Miskolci, szerencsi és debreceni fiatalok is jelentkeztek a Mol Petrolkémia Zrt. duális képzésére, idén a Miskolci Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Villamosipari Technikum három diákjával bővült a jelentkezők száma. Ezt Császár Péter a cég vezérigazgatója mondta. 

„Hetedik alkalommal még többen kezdték meg ezt a tanévet, mint eddig valaha. Pedig a kezdetekkor még kevesen gondoltuk, hogy pár év múlva ennyire népszerű lesz ez a kezdeményezés. Most első alkalommal indítjuk el a vegyipari képzést is, amit a Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Gépipari Technikummal közösen vállaltunk – mondta, majd hozzátette, márciusban vállalatuk elnyerte a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara díját. – Nem egy nyugati vállalat kéri a kulisszatitkokat, hogy miért van itt százkilenc diák idén. Köszönet minden pedagógusnak, hogy sikertörténetté tették a duális képzést.” 

Erre figyeljenek a diákok 

Egy magyar, ma már Kanadában élő pszichológus kutatásával bebizonyította, két életkor meghatározó a sikeres élethez: az első pár évünk és a középiskolai éveink. Ezt alapul véve intett Császár Péter minden diákot arra, tanuljanak meg mindent egy valamiről. „Olyan emberektől tanulhattok, akik a szakma csínját-bínját ismerik. Egy olyan szakmai közösségben lesztek, ami segítheti jövőbeli karriereteket” – zárta gondolatait a vezérigazgató. 

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke gratulált a jó döntéshez. „Szakmát fogtok tanulni, amiből vállalkozást alakíthattok vagy továbbtanulhattok. Magyarország jövője azon múlik, milyen és mennyire elhivatott munkatársakkal rendelkezik a jövőben – mondta, majd beszámolt a szakmunkások Európa-bajnokságáról, ami vasárnap fejeződött be Lengyelországban. – Öt arannyal, egy ezüsttel, három bronzzal és hét kiválósági éremmel körülbelül második vagy harmadik helyen zárt Magyarország az európai országok között. Büszkék vagyunk a fiatalokra, akiknek nemcsak tehetségük van, hanem immár iskolai és vállalati háttérrel is rendelkezhetnek. Egy duális képzést kínáló cég pedig példaként áll Tiszaújvárosban, de térségünkben is.”  

Hatalmas fejlődés a több jelentkező 

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese már nem először vesz részt az ünnepi eseményen. „Tavaly még valóban elfértünk egy kisebb teremben, de a százkilenc jelentkező magáért beszél. Ez egy óriási előrelépés és a Mol számára is kiváló visszajelzés. A Mol mint nemzeti vállalatunk nemzetközi színtéren is megállja a helyét. 2020-ban alakult át a szakképzés, utólag nézve is jó döntés volt. Duális képzést már 2017-től indít a Mol, hiszen érezték, hogy ezt a fejlődést a világ megköveteli – mondta, majd saját élettapasztalatáról beszélt, amit családja révén szerzett. – Édesapám esztergályosként és lakatosként is dolgozott a tanári munkája előtt. Büszke volt ezekre a szakmákra is, szabadidejében mindig szerelt. Gyakorlatiasságát Bence öcsém nem örökölte, ő elméleti ember. Egy csoda volt nézni, ahogyan vitázik a két különböző világnézetű családtagom – mondta, majd hozzátette, hasznos tudást kap, aki ezt a képzést elvégzi. – Fontos, hogy a fiatalok a szülőföldjükön tudják elképzelni a karrierjüket. Makacs kitartást is kívánok a tanévhez!” 

Tudni, honnan indultunk 

Dési Viktória üzleti kiválóság vezető egy kínai tanmesét mondott el a kőfaragóról. „Soha ne felejtsük el, honnan indultunk. A néha monoton mindennapjainkban fel kell fedeznünk a kihívásokat újra és újra, hogy motiváltak legyünk. Bátran forduljatok kérdésekkel a szakemberekhez!” – javasolta.

Debreceni Balázs már elvégezte a duális képzést, vegyipari rendszerkezelőként dolgozik a Mol Petrolkémia Zrt.-nél. 

Oktatóim, mentoraim volt üzemi dolgozókból lettek, így a tudást első kézből kaphattam meg. Itt lehetőségem volt arra, hogy olyanokat tanuljak, amit az iskolapadban nem. Hálásan és jó szívvel gondolok vissza a duális képzésben eltöltött éveimre

 – mondta. 

A beszédek után a diákok átvették a vállalathoz szóló belépőkártyájukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában