Rászorulókon segítenek

2023.09.29. 18:40

Magyarok Kenyere adományozó ünnepséget rendeztek Monokon

Az idén is nőtt az adomány mennyisége vármegyénkben, ugyanis 69 ezer tonna búza gyűlt össze a gazdák és a falugazdászok segítségével.

Pap Gyula

A rendezvény végén adományleveleket és okleveleket adtak át

Fotó: Ádám János

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program vármegyei adományozó ünnepségét tartották meg pénteken Monokon a Széchenyi Kúriában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezete  és Monok Község Önkormányzata szervezésében, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyarok Kenyere Alapítvány együttműködésében.

Ismét összefogtak a gazdák

Bártfay Emese, Monok polgármestere köszöntőjében kiemelte: megtiszteltetés, hogy a település adhat otthont az adományozó ünnepségnek. Az emberi természetben jelen van a segíteni akarás, a nemes ügyek mellé állás igénye. Köszönettel és hálával tartozunk a helyi adományozó gazdálkodóknak, akik szívükön viselik a rászorulók támogatását – hangsúlyozta a polgármester.

Taskó József, a NAK vármegyei elnöke, a MAGOSZ alelnöke megköszönte gazdatársainak, hogy több mint egy évtizede éltetik a Magyarok Kenyere programot, amely itt, a megyében is egyre több rászoruló családon, idős emberen, egyedülállón segít. 

– Az idén több mint 41 ezer kilogramm lisztet tudunk szétosztani. Az idén is nőtt az adomány mennyisége vármegyénkben, ugyanis 69 ezer tonna búza gyűlt össze a gondos gazdák, valamint a gyűjtés hajtómotorjainak számító falugazdászok segítségével. 

Taskó József köszönetet mondott a 24 egyesületnek és alapítványnak, amelyek vállalják a rászorulók étkeztetését. – Mindezt azért, hogy a gazdák felajánlása érdemben hasznosuljon, ne csak élelmet, de reményt is jelentsen azoknak akinek a tányérjára kerül – fogalmazta meg a vármegyei elnök.

Nehéz éve van a magyar agráriumnak

Dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, nehéz éve van a magyar agráriumnak, hiszen az ukrajnai háború, az Ukrajnának biztosított teljes vámmentesség és a tengeri szállítási lehetőségek kiszámíthatatlansága a feje tetejére állította a világ gabonapiacát. Miután Brüsszel – az érintettek tiltakozása ellenére – nem tartotta fenn tovább az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, a kormány úgy döntött, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbítja, sőt, szélesebb termékköre kiterjeszti azt, ismertette a miniszterhelyettes. 

– A gazdák munkájának köszönhetjük, hogy minden magyar család asztalára jut elegendő kenyér, az adományozásnak köszönhetően pedig a nehezebb sorsú embereknek is, határon innen és túl egyaránt. Napjainkra a Kárpát-medencei magyarság egészéhez eljut a program, így valamennyi határon túli nemzetrész részesül belőle, a konkrét segítség mellett ez kifejezi a magyarság összetartozását, szolidaritását is – tette hozzá.

A jövőt szimbolizáló búzaszem

Bánné Dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, szerinte felemelő azt látni, hogy dacára a mögöttünk álló nehéz időszakoknak, a Borsod-Abaúj-Zemplén gazdálkodói évről-évre az egyik legjelentősebb adománytevők a vármegyék között. 

– A miatyánkban is a mindennapi kenyerünkért imádkozunk, és ez tényleg jelenti a napi betevőt, de ez magáért az életért, vagyis közös jövőnkért való fohász is – utalt rá az elnök. – Az idén már 13. évét ünneplő Magyarok Kenyere jótékonysági program segítő kezében ott van a jövőt szimbolizáló búzaszem, a lisztből készült kenyér, amely eljut a magyar rászoruló magyar gyermekekhez és családokhoz egyaránt kifejezve és megmutatva ezzel nemzeti összetartozásunkat és a jövőbe vetett hitünket és reményünket – foglalta össze.

Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere program projektvezetője hozzászólásában áttekintette a program alakulását kiemelve: a vármegyemásodik helyen végzett az országban a gyűjtést illetően, és beszélt a program továbbfejlesztéséről is. Ez követően adományleveleket és okleveleket adtak át, majd a rendezvény közös ebéddel zárult.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában