Kevesen tudnak róla

2023.08.17. 07:00

Van a kutyájának, cicájának betegbiztosítása?

Jelentős költségeket spórolhatunk meg, ha biztosítást kötünk háziállatainkra. Erre a biztosítók több konstrukciót, illetve opciót kínálnak.

Soós Péter

Állatorvosnál. Magasra rúghat a kezelések után a számla

Fotó: MW

Bizony, kutyánkra vagy macskánkra is köthetünk biztosítást – nem újkeletű a dolog, mégis kevesen tudnak róla. Miskolci állattulajdonosoknál érdeklődtünk, ismerik-e ezt a lehetőséget. 

Ildikónak macskái vannak, az egyik három-, a másik kétéves. 

„Nem tudtam, hogy létezik kisállat-biztosítás. Így sajnos nincs nekik, pedig szívesen kötnék rájuk, de a jelenlegi anyagi helyzetemben nem engedhetem meg magamnak, hogy ilyen plusz költséget vállaljak. Nagyon szeretem őket, s vigyázni fogok rájuk” – hangsúlyozta.

Dráguló tartási költségek

Egy belvárosi lakótelep környékén könnyű kutyasétáltatókba botlani; az egyik hölgy azt mondta, nemrég értesült arról, hogy van ilyen lehetőség. Szívesen kötne kedvencére, de mivel az már elmúlt nyolcéves, az opció már nem elérhető a biztosítóknál. 

Dr. Puskás Gábor állatorvos
Fotó: Bujdos Tibor

Balázs barátnőjével sétáltatta kölyökkutyáját. Ő tudott a lehetőségről, azonban ott, ahol az életbiztosítását kötötte, nincs ilyen szolgáltatás.

„Jelenleg abban a fázisban vagyok, hogy szétnézek a neten, keresgélek, érdeklődök, tehát mindenképpen biztosítanám Szofit” – árulta el.

Láthatóan egyre többen kötnek

Egy általunk megkérdezett állatorvos elmondta, páciensei köréből ő csak akkor értesül arról, van-e biztosítás, ha probléma van az állattal, és kérik a papírok kitöltését – tehát valószínűleg többen rendelkeznek biztosítással, mint amiről ő tud.

„Láthatóan egyre többen kötnek, az utóbbi öt évben ugyanis növekvő számban kérnek állategészségügyi igazolást a biztosító számára. Hogy miért fontos? Természetesen pénzügyi okokból. A legtöbben fajtatiszta kutyára váltanak ki biztosítást, melynek bizony nem csak eszmei értéke van. A tartási költség is nő, ezzel együtt az ellátás és maga az eb értéke is” – emelte ki dr. Puskás Gábor.

Állatorvosi rendelőben 
Fotó: MW

Tízezreket spórolhatunk

Megkerestük a Magyar Biztosítók Szövetségét (Mabisz), mennyire jellemző Magyarországon a kiskedvencek „bebiztosítása”, illetve milyen előnyökkel jár ez.

„Több nyugat-európai országhoz képest még nem annyira elterjedt, de érezhetően nő az igény iránta az ügyfelek részéről, és egyre több társaság is beemeli a termékei közé. Jellemzően a lakásbiztosítások kiegészítő biztosításaiként kínálják. Ahol szinte családtagként kezelik a kis kedvenceket, ott tisztában vannak azzal, hogy az állatoknak nincs társadalombiztosításuk, így, ha megbetegszenek vagy baleset éri őket, a kezelést fizetni kell. Az orvosi ellátás pedig akár százezrekbe is kerülhet. A terheket csökkentheti egy jól megválasztott biztosítási termék” – összegzett Lambert Gábor kommunikációs vezető.

Megnéztük a legnagyobb biztosítócégek honlapjait is a témával kapcsolatban (emailes megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem reagáltak – a szerző). Az Alfa Vienna Insurance Group (korábban Aegon) három-három opciót kínál az ebekre, illetve a cicákra. A Generali Biztosítónál a kisállat-biztosítás kizárólag lakásbiztosítással együtt köthető, mint kiegészítő opció. A társaság chippel megjelölt kutya vagy macska részére baleset- és betegségbiztosítást kínál, amely fedezi az állatorvosi kezeléseket, illetve a házi kedvenc baleset miatti halála esetén is fizet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában